Pet 16 Jun 2017

ECB poziva k potrpežljivosti

Zadnje tedne smo priča intenzivnemu komuniciranju guvernerjev Evropske centralne banke (ECB), tako članov izvršilnega odbora kot tudi preostalih, ki tvorijo svet ustanove. Glavna tema je odprava nekonvencionalnih ukrepov (spodbud, ki jih ECB v različnih oblikah uporablja že od izbruha finančne krize leta 2008), ki bi signalizirala moč evrske ekonomije.

Trenutna monetarna politika ECB vključuje ničelno obrestno mero za operacije glavnega refinanciranja, s katero zagotavlja likvidnost bančnega sistema, negativno obrestno mero na mejni depozit, s katero »sankcionira« presežna rezervna imetja bank, nestandardne ukrepe, kot so odkupi vrednostnih papirjev, ter vnaprejšnje sporočanje prihodnjega ravnanja (angl. forward guidance). Povprečni ljudje omenjene ukrepe čutijo pri cenejših in dostopnejših posojilih, številni pa menijo, da so učinki ravnanja ECB vidni tudi v rasti cen naložb.

Na začetku maja je član izvršilnega odbora Yves Mersch poudaril, da je okrevanje evrskega gospodarstva vse močnejše, tveganja rasti pa vse bolj uravnotežena (tj. niso nagnjena ne k negativnemu ne k pozitivnemu scenariju). Sredi maja je izraziti podpornik nekonvencionalnih ukrepov Benoit Coeure opozoril, da ne velja predolgo čakati z njihovim umikom, saj gradualizem lahko povzroči obsežnejša kasnejša prilagajanja, ki bi lahko imela negativne učinke na gospodarstvo. K začetku opustitve nekonvencionalne politike je pozval tudi litvanski guverner Vitas Vasiliauskas, kot primeren datum za posredovanje argumentov za umik spodbud pa predlagal kar junijski sestanek sveta ECB. Želja nemške monetarne »elite« po dvigu obrestnih mer je že dalj časa znana, konec maja pa je guverner Jens Weidmann ocenil, da so razmere primerne za začetek pogovora o spremembi vnaprejšnjega sporočanja prihodnjega ravnanja. Pritiskom se je pridružil tudi predsednik uprave banke UBS Axel Weber, ki pričakuje, da bo septembra letos ECB napovedala zmanjšanje odkupovanja vrednostnih papirjev, ki naj bi se dejansko izvedlo v letu 2018. Domnevno naj bi se Angela Merkel in nemški finančni minister Wolfgang Schäuble zavzemala celo za imenovanje Nemca na čelo ECB po koncu mandata Maria Draghija. S tem bi Nemčija pridobila moč pri kreiranju monetarne politike evroobmočja, ki bi brez dvoma postala bolj ortodoksna.

Junijski sestanek sveta ECB je mimo in ugotovimo lahko, da je usmeritev monetarne politike še vedno v rokah predsednika Draghija in njegovih somišljenikov, ki »branijo« monetarne spodbude. Resda so v poročilu za javnost opustili zapis, da bi ECB lahko v prihodnje zopet znižala obrestne mere, in dodali, da so tveganja uravnotežena, a sprememb pri doseganju njihovega ključnega mandata – stabilnosti cen – še niso zaznali. Nove napovedi za inflacijo v prihodnjih dveh letih so celo nižje od marčevskih in še vedno pod ciljnima dvema odstotkoma. Nestandardne spodbude v evroobmočju bodo prisotne še nekaj časa, a te niso odraz pešajočega gospodarstva, temveč (za zdaj) zadržanih inflacijskih pritiskov.

 

        

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

Objavljeno v: Svet Kapitala, str. 25, 16. 6. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič