Pon 27 Jul 2015

Dvig ključne obrestne mere se približuje

VSAJ TAKO POMEMBEN DEJAVNIK KOT FED JE ZA KAPITALSKE TRGE TUDI GEOPOLITIKA

Prav v teh dneh mineva leto dni od izdaje zapiskov sestanka odbora guvernerjev ameriške centralne banke (Fed), ki je bil mesec prej. Ti so prvič osvetlili pot do dokončnega prenehanja nakupov ameriških državnih obveznic in hipotekarnih obveznic prek postopnega mesečnega zniževanja, poimenovanega »taper«. Analitiki so takoj po objavi začeli govoriti o novi vroči besedi, ki označuje začetek postopnega dvigovanja ključnih obrestnih mer v Združenih državah Amerike kot naslednjega ključnega jedra delovanja bančnikov - »liftoff«.

Prvi predvideni dvig ključne obrestne mere po juniju 2006 bi se utegnil zgoditi na zasedanju guvernerjev 17. septembra. Verjetnost za dvig z nič na 0,25 odstotka je bila na včerajšnji dan več kot 50-odstotna, medtem ko je opcijama, da dviga ne bo oziroma da bo ta kar 0,5-odstoten pripadla po četrtina verjetnosti. Ne glede na obsesivno osredotočenje borznih udeležencev na datum začetka dvigovanja ključne obrestne mere pa velja, da bo hitrost nadaljnjih dvigov zelo zmerna. Previdnost narekujejo ne preveč prepričljivi makroekonomski kot geopolitični dejavniki v podobi Grčije, Kitajske in Bližnjega Vzhoda. Ti so glede na zgodovinske razmere unikatni in v oblikovanju napovedi gibanja tečajev predstavljajo vsaj enako pomembne elemente kot predvideni dvig obrestne mere. Ugibanja o prihodnji poti kapitalskih trgov po dejanskem dvigu obrestne mere so nehvaležna prav zato, ker je trenutno »geopolitika« na svetovnih borzah pomembnejša od Feda. Zato je potrebno enako pozorno kot Washington spremljati tudi Frankfurt, Atene in Šanghaj, saj se tam sprejemajo najpomembnejše odločitve, ki bodo vplivale na uspešnost posameznih naložbenih razredov v prihodnjem obdobju.

S&P Global 1200 v indeksnih točkah

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 22, 13. 7. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo