Tor 7 Apr 2020

Družba AMD bo pobrala vse

Lani se je delnica ameriške družbe Advanced Micro Devices (AMD) izkazala za zelo donosno naložbo; med vsemi člani indeksa S&P 500 je bila najboljša. Razlogi primarno tičijo v relativnem pozicioniranju produktne palete AMD in največjega tekmeca Intela. Ta sicer še vedno močno vodi, kar zadeva tržni delež in prepoznavnost izdelkov, vendar pa se situacija spreminja.

 

Trenutna ponudba AMD temelji predvsem na mikroprocesorjih serije ryzen zen2, ki temelji na proizvodnem procesu 7 nm. Ti procesorji so prišli na trg lani poleti in premagali Intelovo serijo corei. Mesec kasneje je Intel uvedel deseto generacijo procesorjev intel corei (comet lake), ki še vedno temelji na proizvodnem procesu 14 nm (Intel je prvič uporabil ta proces poleti 2013 za četrto generacijo serije corei haswell). Intelova platforma je že zelo zrela, zato bo ta družba težko iztržila kaj več računske moči oziroma energetske varčnosti z uporabo tega procesa.

Konec leta 2019 je Intel končno uvedel procesorje s proizvodnim procesom 10 nm (mikroprocesorji ice lake, del desete generacije serije corei). Razvoj teh procesorjev je bil zelo težaven in dolgotrajen, poleg tega so izdelki z oznako ice lake namenjeni le prenosnikom in ne namiznim računalnikom. Kar zadeva segment prenosnikov, AMD še ni imel pravega odgovora na Intelove produkte. Toda prejšnji mesec se je situacija spremenila tudi v tem segmentu. AMD je uvedel procesorje z arhitekturo zen2 tudi za prenosne računalnike. Ti so se izkazali za boljše od Intelove desete generacije corei. To dejstvo je še posebej pomembno, ker je trg prenosnikov večji od trga namiznih računalnikov. Posledično je verjetno, da se bo pozitivni trend AMD nadaljeval in da bo Intel izgubil še več tržnega deleža. Tudi napovedani Intelovi procesorji enajste generacije corei (tiger lake) uporabljajo proces 10 nm (sicer prvič tudi za namizne računalnike), a je tukaj vredno omeniti, da tajvanska družba TSMC, ki za AMD proizvaja čipe zen2, že razvija nov proces 5 nm za Applove telefonske procesorje. Zdi se, da bo Intel v bližnji prihodnosti še vedno tehnološko zaostajal za konkurentom. Poleg mikroprocesorjev AMD izdeluje tudi grafične kartice (radeon), ki konkurirajo Nvidiji. V tej panogi je Nvidia še vedno v prednosti, sploh kar zadeva kartice višjega cenovnega razreda; toda z novimi čipi arhitekture RDNA se je AMD konkurentu približal. Letos se bosta velikana spopadla – AMD z arhitekturo RDNA2 in Nvidia z amperom, oba izdelana po procesu TSMC 7 nm – v dvoboju, ki bo najtesnejši od leta 2005. Dobre novice za AMD prihajajo tudi iz sveta igralnih konzol: tako novi playstation (Sony) kot novi xbox (Microsoft) bosta uporabljala procesorje zen2 in grafiko RDNA2. Verjamem torej, da bo tudi leto 2020 za AMD pozitivno.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Skladi
 

Objavljeno v: Dnevnik, 7. 4. 2020, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo