Sob 22 Sep 2018

Drugi val carin

Ameriška vlada je ta teden objavila, da bo uvedla carine na izdelke, ki jih uvažajo iz Kitajske, katerih letna vrednost uvoza skupaj dosega vrednost 200 milijard ameriških dolarjev.

Korak je bil pričakovan, saj Kitajci še vedno kljubujejo ameriškim zahtevam po zmanjšanju trgovinskega primanjkljaja, kakor tudi zaščiti industrijske intelektualne lastnine na Kitajskem. Tudi odziv iz Kitajske je bil pričakovan. Kitajska vlada je že takoj po tem napovedala, da bo uvedla dodatne carine na ameriško blago, kar je tudi storila. Napovedani so tudi že nadaljnji koraki z ameriške strani. Američani želijo uvesti carine na celoten uvoz iz Kitajske in tako zmanjšati zunanjetrgovinski primanjkljaj s to državo, ki je po zadnjih podatkih rekorden. Kitajci običajno ne napovedo vnaprej protiukrepov, vendar pa je njihov manevrski prostor precej omejen, saj so z zadnjimi ukrepi uvedli carine skoraj na ves uvoz iz ZDA; zanimivo bo videti, kakšne protiukrepe bodo v primeru zaostrovanja v ZDA dodatno uvedli. Nekateri se bojijo, da se bodo pod bojkotom znašli izdelki ter storitve ameriških podjetij, ki poslujejo na Kitajskem. Podobno izkušnjo so pred časom izkusila korejska in še prej japonska podjetja, ki poslujejo na Kitajskem, nobenim pa bojkot ni ostal v lepem spominu.

Vseeno finančni trgi ta teden niso izkazovali pretiranega pesimizma in vse kaže, da so investitorji že vnaprej ocenili posledice omenjenih ukrepov ter prodali predvsem kitajske delnice. Tako je borzni indeks HSCEI, ki meri spremembe tečajev delnic kitajskih podjetij, uvrščenih na borzo v Hongkongu, od začetka junija izgubil 8 odstotkov vrednosti, medtem ko je v zadnjem tednu dni celo pridobil 4,3 odstotka vrednosti. Še več, nekateri analitiki celo menijo, da so vsi učinki trgovinskih vojn že vključeni v cene kitajskih delnic in da je že čas, ko bi jih bilo treba kupovati. Po drugi strani se vrstijo opozorila, da trgovinska vojna ne bo kmalu končana, kar tudi pomeni, da je ocena posledic trgovinske vojne precej negotova.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DNEVNIK,  22. 9. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt