Sob 10 Feb 2018

Drugi teden razprodaj na borznih parketih

Pa smo jo dočakali, močnejšo borzno korekcijo namreč. Drugi zaporedni teden upadanja tečajev na svetovnih borzah je prinesel okoli 10-odstotni kumulativni upad vrednosti v primerjavi z vrhi, doseženimi 26. januarja. 

To je tudi nivo popravka, za katerega se tehnično uporablja izraz »korekcija«. Po rekordno nizki nihajnosti trga v lanskem letu, dnevne spremembe ameriškega indeksa S&P 500 so se gibale med vsega –1,8 in 1,4 odstotka, se je ta v zadnjih dveh tednih močno povišala.

Kaj moramo vedeti o korekcijah, preden zaženemo paniko? Pojavljajo v povprečju enkrat letno, zadnja pa je nastopila pred približno dvema letoma. Gre za neizbežni del investiranja v delnice, ki se navadno zgodi zelo hitro, in ne traja dolgo. Če niste kratkoročni trgovec z vrednostnimi papirji, vas korekcije ne bi smele preveč prizadeti. Praktično jih ne moremo napovedati, saj ne nastopajo v enakomernih ciklih in imajo različne sprožilce. Pomenijo odlično priložnost nakupa kvalitetnih delnic po nižjih cenah.

Pogled na konkretno situacijo nam sicer ponuja različne razlage, zakaj je do korekcije prišlo. Sprožilec je bila objava visoke rasti plač v ZDA, kar naj bi dvignilo inflacijo, ta pa za seboj potegnila hitrejše dvigovanje obrestnih mer. Če na situacijo pogledamo bolj iz ptičje perspektive, se ni zgodilo nič kaj pretresljivo novega. Gospodarstvom po svetu gre dobro, pravzaprav je moment okrevanja globalnega gospodarstva med najboljšimi v zgodovini. Razviti svet si želi dviga inflacije na območje 2 odstotkov in več, kar je zdrava meja za gospodarsko rast, torej čez noč to ne more postati kar slaba novica. Kar se pa obrestnih mer tiče, centralne banke z ameriško na čelu že dolgo komunicirajo svojo politiko z javnostjo in nikakor ne moremo pričakovati, da bo dvigovanje obrestnih mer potekalo nekontrolirano ter v škodo kapitalskih trgov, saj lahko njihovo sesutje prinese v povratni zanki usodne posledice za gospodarstvo. Vse, kar trenutno govori v škodo borznim trgom, so visoka vrednotenja, a dokler imamo močan moment rasti poslovanja in dobičkov podjetij, tudi to ne more biti razlog za dolgotrajnejši upad borznih cen. Vse navedeno nam daje misliti, da je tudi trenutna korekcija zgolj korekcija in ne pot v recesijo ter da se bomo v bližji prihodnosti lahko veselili višjih tečajev borznih indeksov.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

OBJAVLJENO V: DNEVNIK, 10. 2. 2018; RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič