Sob 12 Mar 2016

Dragi Draghi, zakaj ti finančni trgi ne zaupajo?

Bilanca celega tedna nam pokaže, da je za nami na videz miren teden brez večjih sprememb v borznih tečajnicah. Drugačen vtis pa dobimo, če pogledamo trgovanje znotraj posameznih dni, predvsem v četrtek popoldan. To je bil namreč dan, ko je guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi razkril načrtovane aktivnosti za prihodnja leta. Zanimivo je dejstvo, da mu je uspelo z odpiranjem ust sprva pognati vlagatelje v stanje prave evforije, po dobrih dveh urah govora pa je vse skupaj mejilo že na pravo paniko. Nemški borzni indeks DAX je imel v le nekaj urah razpon med najvišjo in najnižjo vrednostjo kar 5 odstotnih točk in na koncu trgovalnega dne v četrtek končal  globoko v minusu. Sprva močna depreciacija evra v primerjavi z ameriškim dolarjem pa se je spremenila v apreciacijo.

Lahko si skušamo pojasniti, kaj je povzročilo takšen preplah med vlagatelji, vendar pravega odgovora ni. Najbolj pogosto se kot razlog za četrtkovo razprodajo delnic omenja izjava, da prihodnja nižanja obrestnih mer s strani ECB niso verjetna. Narašča prepričanje o tem, da so ECB in centralne banke nasploh izgubile sposobnost, da bi zagnale gospodarsko rast, kar se posledično odraža na reakcijah investitorjev. Do petka so se strasti precej umirile, borzni indeksi pa so več kot nadoknadili zaostanek iz četrtka in končali trgovalni dan močno v pozitivnem območju.

Če na kratko povzamemo, so predstavljeni ukrepi ECB precej bolj agresivni, kot je bilo pričakovano. Znižali so vse tri obrestne mere. Ključna obrestna mera, po kateri si banke sposojajo likvidnostna sredstva, je znižana na nič odstotkov. Marginalna obrestna mera po novem znaša 0,25 odstotka, obrestna mera za depozit bank čez noč pri ECB pa je nižja še za 10 bazičnih točk in znaša -0,4 odstotka. Še bolj je odmevalo povečanje mesečne kvote za nakup obveznic iz 60 na 80 milijard evrov, presenečenje pa je, da tokrat odkupi vključujejo tudi podjetniške obveznice. Predstavljen je bil tudi nov program TLTRO, ki predstavlja dolgoročna posojila ECB komercialnim bankam po ničelni obrestni meri, da bi spodbudili posojilno aktivnost.

Na papirju so vsi ti ukrepi fantastični in bi morali v normalnih okoliščinah povzročiti pravo borzno evforijo. Problem je v tem, da so stimulativni ukrepi centralnih bank v funkciji že dolgo časa, želenih rezultatov v realnem gospodarstvu pa ni. Podjetja so že do sedaj imela dobro spodbudo, da se zadolžujejo in namenjajo denar investicijam, saj je obrestna mera na zgodovinsko nizkih nivojih. Apetiti za investicije podjetij pa so nizki, zaradi šibke in negotove ekonomske situacije. Ni torej razlog samo, da banke ne posojajo, ampak da (zdrava) podjetja posojil niti nočejo. Samo čas bo pokazal, če bo s tokratnimi ukrepi ECB kaj drugače, mnenje finančnih trgov pa je za zdaj precej zadržano.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 12. 3. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič