Pon 15 Jan 2018

Donosi obveznic so rasli desetletja. Bo trenda konec?

Svetovni trg Pričakovane spremembe v politiki centralnih bank lahko znižajo privlačnost obveznic, vprašanje je, kdaj.

Lanska rast na kapitalskih trgih je spet osrečila vlagatelje. Medtem ko so tisti bolj tveganju naklonjeni svoje prihranke oplemenitili za okoli devet odstotkov (merjeno z globalnim indeksom Standard & Poors Global 1200), so vlagatelji, ki so bolj nagnjeni k varnosti, povprečno lahko približno dva odstotka premožnejši. Seveda je znotraj posameznega naložbenega razreda moč najti tudi bolj atraktivne številke. Tako so bile v okviru delniških trgov najuspešnejše delnice regije rastočih trgov s skoraj dvajsetodstotno rastjo, na obvezniških trgih pa obveznice nižjih bonitet s petodstotno krepitvijo.

Tudi obeti za letos kažejo sliko, podobno lanski. Ne glede na visoka vrednotenja večina glavnih spremenljivk kaže na še eno zeleno leto. Gospodarska rast najpomembnejših držav je pravzaprav najvišja v zadnjih letih, zelo zdrave so podjetniške bilance, saj se dobički in marže višajo, hkrati pa se zmanjšuje zadolženost. Nekateri anketni kazalniki zaupanja in sentimenta so na zgodovinsko visokih ravneh, dodatno pa je v prejšnjem letu odpadlo kar nekaj pomembnejših virov tveganj. Tako so se za vlagatelje ugodno razrešile volitve v nekaterih evropskih državah, prav tako bledijo druga globalna geopolitična tveganja.

Ključ do uspeha vlagateljev na kapitalskih trgih so v preteklih letih v rokah držale centralne banke, ki so v letih šibkega makroekonomskega in podjetniškega zdravja z nikoli prej videnimi ukrepi monetarne politike držale bolnika pri zavesti. Preteklo leto je bilo prvo po celem desetletju, ko so z začetka vrste sestopile v zavetrje okrepljene moči gospodarstva in podjetij. Osredotočile so se predvsem na polaganje temeljev ukinitvi izrednih ukrepov. Tudi tu je v ospredju Ameriška centralna banka, ki previdno izvaja nadaljnje korake zviševanja temeljnih obrestnih mer, medtem ko se v Evropi šele snuje načrt zmanjševanja programa odkupov obveznic.

In prav »restriktivnost« centralnih bank naj bi bila poleg zdravega globalnega gospodarstva in visokih cen obveznic glavni vir pomislekov o skorajšnjem koncu bikovskega trenda na trgu obveznic, ki se meri na globalni ravni že v desetletjih. Prihod medveda na obvezniške parkete je tudi sicer prevladujoče priporočilo glavnih analitskih hiš. A tako kot imajo delniški vlagatelji Warrena Buffetta, geopolitčni analitiki Donalda Trumpa, vlagatelji v kriptokovance Vitalika Buterina ter valutni trgovci Maria Draghija, imajo obvezniški vlagatelji Billa Grossa. Avra bivšega šefa največjega obvezniškega sklada na svetu je sicer najsvetleje svetila v prejšnjem desetletju, pa vendarle njegovo mnenje v svetu obveznic še vedno šteje. V torek je napovedal konec dolgoletnega obvezniškega bikovskega trenda. Nasprotno pa meni njegov naslednik na prestolu kralja obveznic, Jeffrey Gundlach, ki se sicer spogleduje z enako mislijo, a meni, da je njegov predhodnik prezgoden v napovedi. Le katera od velikih zvezd obvezniškega trga bo imela prav?

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

DELO, STR. 18.12.2017, RUBRIKA: TRGI V RAZVOJU 

 

    Zapri

    Želim izvedeti več

    V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

    Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

    Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

    Pomembno:

    Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

    Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

    Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

    Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

    Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

    Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

    To prevent automated spam submissions leave this field empty.

    Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

    Strokovni prispevki

    Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

    Preberi več