Pet 29 Okt 2010

Dobri rezultati in rast delnic

Kapitalski trgi zadnje dni že nestrpno pričakujejo zasedanje ameriških Zveznih rezerv, ki se bo odvijalo 2. in 3. novembra, na katerem naj bi FED objavil nov krog kvantitativnega sproščanja denarne politike z namenom znižanja stopnje brezposelnosti ter pospešitve gospodarske rasti. Predvsem se med investitorji pojavlja negotovost glede vprašanj in sicer v kakšnem obsegu, kdaj in in v kakšnem časovnem okviru bodo trajali odkupi državnih dolžniških vrednostnih papirjev. Ocenjuje se, da naj bi bila vrednost programa od 1.000 do 2.000 milijard dolarjev. Na tem mestu pa se pojavlja strah, da bi prevelik odkup povzročil nastanek inflacije, ki pa je lahko slabša varianta od nizke gospodarske rasti, s katero se trenutno sooča največje svetovno gospodarstvo. Fed bo moral pri svoji odločitvi biti res pazljiv in previden, saj lahko ob napačni potezi povzroči več škode kot koristi.

Nahajamo se že globoko v sezoni objav poslovnih rezultatov podjetij za tretji kvartal letošnjega leta, zato si jih poglejmo bolj podrobno. V glavnem ameriškem delniškem indeksu S&P 500 je do sedaj objavila polovica podjetij, v 80 odstotkih pa so bili objavljeni rezultati boljši od pričakovanj. Prilagojeni dobiček podjetij, ki so do sedaj objavila, za tretji kvartal znaša 21,49 dolarjev na delnico, medtem ko je lani v istem obdobju znašal 16,90 dolarjev na delnico. V evropskem indeksu SPEURO 350 je rezultate poslovanja za tretji kvartal do sedaj objavilo 40 odstotkov podjetij, v 73 odstotkih pa so bili objavljeni rezultati boljši od pričakovanj trga.

Trg se odlično odziva na pričakovane in objavljene poslovne rezultate podjetij, saj je ta teden S&P 500 dosegel najvišjo vrednost od 3. maja letos, od konca avgusta pa je zrasel za 13 odstotkov, predvsem zaradi špekulacij, da bo FED v sistem plasiral dodatni denar za spodbuditev šibke gospodarske rasti. Investotorji postajajo vse bolj optimistični, saj kazalci kažejo na to, da se makroekonomske razmere izboljšujejo, kar je podkrepljeno tudi z rezultati podjetij, in torej kupujejo lastniške vrednostne papirje, ki so glede na vrednotenja pod svojim dolgoročnim povprečjem. Najbolj jih zanimajo podjetja, ki imajo zdravo bilanco in ki dosegajo rast ter ustvarjajo dobiček, manj pa podjetja, ki ustvarjajo dobiček z nenehnim zniževanjem stroškov, ne pa z zdravo rastjo. Glede na to, da smo na poti okrevanja, pričakujem, da se bo trend rasti delnic z vmesnimi nihaji nadaljeval še kar nekaj časa.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt