Sob 19 Sep 2015

Denarna politika v ZDA nespremenjena

Ta teden so bile oči investitorjev na kapitalskih trgih uprte v četrtkovo zasedanje in odločitev odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC), ki ga vodi Janet Yellen, o morebitnem zvišanju temeljne obrestne mere v ZDA, a se odbor niti tokrat ni odločil za spremembo, tako da ostaja ključna obrestna mera rekordno nizka še naprej. Predsednica FED je na tiskovni konferenci odločitev pojasnila s tem, da še ni pravi čas za dvig predvsem zaradi nedavnih velikih turbulenc na borzah, ki so povezane z upočasnjevanjem kitajske gospodarske rasti in posledično upočasnjevanjem rasti svetovnega gospodarstva. Poleg tega bi FOMC rad videl dodatne dokaze o izboljševanju ameriškega trga dela in hkrati čaka nadaljnje kazalce, ki bi govorili v prid temu, da bo inflacija na srednji rok dosegla dva odstotka. Janet Yellen je ob tem poudarila, da se gospodarska slika največje svetovne ekonomije ni bistveno spremenila, gospodarstvo dobro okreva, stopnja brezposelnosti je padla na 5,1 odstotka, potrošnja prebivalstva, ki predstavlja okrog 70 odstotkov ameriškega BDP, je v zadnjih 12 mesecih znašala 3,2 odstotka, prodaja avtomobilov pa je dosegla najvišje ravni od leta 2005 dalje. Kdaj bo do dviga obrestnih mer prišlo, je v tem trenutku težko reči, vendar pa opcijske terminske pogodbe kažejo, da je zelo malo možnosti, da bi obrestno mero dvignili že na naslednjem zasedanju, ki bo 27. in 28. oktobra, malo pod 50 odstotki pa trg trenutno vrednoti možnost, da bi FOMC zvišal obrestno mero na zadnjem letošnjem zasedanju, ki bo 15. in 16. decembra.

Odbor je izdal nove napovedi o gospodarski rasti, in sicer naj bi ta v letošnjem letu znašala 2,1 odstotka in 2,2 v prihodnjem letu, stopnja brezposelnosti pa naj bi v letu 2016 padla na 4,8 odstotka. Glede na dobre obete in glede na nedavno korekcijo tečajev delnic so vrednotenja ugodna za nakup ameriških delnic.

 

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 19. 9. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt