Sob 27 Jun 2015

Delniški trgi v prvi polovici leta

Še nekaj dni in prvega polletja 2015 bo konec. Zato predlagam, da pogledamo, kaj se je zgodilo na delniških trgih v prvih šestih mesecih letošnjega leta.

Ob pogledu na evrske donosnosti ključnih borznih indeksov lahko sklepamo, da so bili vlagateljem borzni bogovi naklonjeni – MSCI Azija Pacifik (+16,9 %), MSCI Evropa (+15,2 %), MSCI Severna Amerika (+10,2 %), MSCI Svet (+12,4 %), MSCI Razvite države (+12,5 %) in MSCI Razvijajoče se države (+11,6 %).

Sodeč po mnenju analitikov prostor za rast v naslednjih 12 mesecih še vedno ostaja - za nekoliko več kot 7 odstotkov lahko zraste indeks MSCI Evropa, za 9 do 11 odstotkov se lahko povečajo vrednosti indeksov MSCI Azija Pacifik, MSCI Severna Amerika, MSCI Svet, MSCI Razvite države, indeks MSCI Razvijajoče se države pa naj bi zabeležil rast v višini več kot 14 odstotkov.

Na ravni posameznih sektorjev je najvišjo rast v letošnjem letu dosegel sektor zdravstvo, ki je, merjeno v evrih, zrasel za 20,5 odstotka,  na drugem mestu se je z rastjo v višini 17,2 odstotka znašel sektor potrošne dobrine, zadnji v zmagovalni trojici pa je sektor telekomunikacijske storitve, ki se lahko pohvali  z rastjo v višini 14,5 odstotka.

Edini sektor z negativno rastjo je sektor oskrba (-0,2 %), najnižjo pozitivno rast pa je dosegel sektor energetika, to je 3,5 odstotka. Preostalih pet sektorjev je zabeležilo rast od 10,5 do 12,3 odstotka. Zanimiv podatek je tudi ta, da so bile korelacije med posameznimi sektorji v prvi polovici letošnjega leta relativno visoke, in sicer v povprečju 0,78, najmanj koreliran z drugimi sektorji pa je bil sektor energetike (v povprečju 0,58).

Kot vidimo, je bilo letošnje dogajanje na delniških trgih vse prej kot dolgočasno. Glede na nejasen vpliv pričakovanega dviga obrestnih mer v ZDA na delniške trge, ki naj bi se zgodil do konca leta, stanje v Evropi, ki poskuša oživiti gospodarstvo, a se hkrati srečuje s številnimi izzivi, izmed katerih je zagotovo reševanje Grčije; ter visoko tveganje poka balona na kitajskem delniškem trgu bodo v naslednjih mesecih vlagatelji zagotovo imeli razloge tako za smeh kot za solze.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 21, 27. 6. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več