Pet 12 Apr 2013

Delniški indeksi ponovno na novih vrhovih

V sredo smo glavni ameriški delniški indeks S&P 500 videli na novem zgodovinskem vrhu, saj se je z najvišjo vrednostjo iz oktobra 2007 spogledoval le nekaj minut, potem pa odpeljal mimo, v stilu hitrega vlaka, ki ne ustavlja na vsaki postaji. Gledano iz nekoliko dolgoročnejšega vidika, so delniški trgi v zadnjem mesecu na nivoju vrhov iz marca 2000 in oktobra 2007. Obema vrhovoma je sledil precej močan upad vrednosti, vprašanje, ali lahko tudi tokrat pričakujemo podoben razplet, se tako postavlja samo po sebi.

Čeprav skeptiki menijo, da je za tokratni bikovski trend zaslužna izključno ekspanzivna denarna politika centralnih bank, pa primerjava nekaterih glavnih kazalnikov pokaže, da rast delniških naložb ni tako neupravičena. Vrednotenja delnic so zmerna in to kljub dejstvu, da se stopnje rasti dobičkov podjetij nekoliko upočasnjujejo in so v primerjavi s prej omenjenima vrhovoma bistveno nižja. Mnogokratnik dobička na delnico podjetij iz indeksa S&P 500 je denimo ob vrhu leta 2000 znašal skoraj neverjetnih 30, leta 2007 pa skoraj 18, kar je več kot 15 odstotkov nad trenutno vrednostjo. Hkrati so podjetja danes bistveno manj zadolžena, saj neto finančni dolg predstavlja manj kot dvoletni denarni tok iz poslovanja podjetij, medtem ko je v letu 2000 in 2007 znašal skoraj 3,5. Ob dejstvu, da je likvidnosti na trgu dovolj, je pri presoji zanimivosti delniških naložb v primerjavi z drugimi naložbenimi oblikami pomembna tudi dividenda donosnost. Ta presega 2,1 odstotka, kar je še enkrat več kot leta 2000, medtem ko znaša donos do dospetja ameriških desetletnih državnih obveznic danes le 1,7 odstotka, donosnost kratkoročnih državnih papirjev pa je tako rekoč enaka nič.

Izbira delniških naložb se tako ponuja kar sama po sebi. Kljub vsemu je na trgu prisotnih precej tveganj, večinoma so povezana z evropsko dolžniško krizo. Tudi zadnji podatki iz ameriškega trga dela nas opozarjajo na krhkost največje svetovne ekonomije, kljub vsemu pa še ne nakazujejo konca gospodarskega okrevanja. Za prihodnji gospodarski razvoj je izredno pomemben razvoj nepremičninskega trga, ki sicer že dalj časa ponuja dokaj robustno in stabilno podobo. Pred nami je pričetek sezone objav poslovnih rezultatov za prvo četrtletje letošnjega leta, prav objave podjetij pa bodo že ponudile nekatere odgovore na vprašanja, ali se bo pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih ohranilo tudi v nadaljevanju letošnjega leta.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več