Pon 1 Jun 2020

Delnicam do vrnitve na vrh manjka le še desetina

Zmagovalci po 23. marcu so podjetja v cikličnih sektorjih: energija, surovine, industrija in trajne dobrine.

Delniški indeksi na krilih ekspanzivne monetarne politike nadaljujejo svojo rast. Tako je S&P 500 v preteklem tednu spet prebil psihološko mejo pri 3000 indeksnih točkah – od zgodovinskega vrha iz sredine februarja smo oddaljeni le še deset odstotkov.
Postopno odpiranje gospodarstva in izboljševanje medicinske slike je odpihnilo vse strahove, saj na borzah spet kraljuje optimizem. Tudi indeks volatilnosti VIX nadaljuje padajoči trend.

Zanimiva je predvsem sektorska slika v različnih časovnih intervalih sedanje krize. Če gledamo indeks MSCI ZDA, ki je dno doživel 23. marca, so od takrat zmagovalci izključno ciklični sektorji. To so energija, surovine, industrija in trajne dobrine. Tradicionalne defenzivne panoge (osnovne potrošne dobrine, storitve, farmacija) so zrasle precej manj.

Slika pa je popolnoma drugačna, če gledamo na isti indeks od njegovega zgodovinskega vrha – to je od 19. februarja. V tem intervalu so se najbolje izkazali sektorji, kot so farmacija, IT in delno tudi trajne dobrine. Močno pa še vedno zaostajajo (gledano na celoten indeks) energija, finance in industrija. 

Nekateri najbolj prizadeti sektorji močno rastejo

V zadnjem času opažamo tudi močne rasti sektorjev, ki jih je kriza z virusom najbolj prizadela. Govorimo seveda o turistični panogi, letalskih prevoznikih in podobno. Glede tega, zakaj že zdaj rastejo, obstajajo različna mnenja. Je to posledica »strahu pred zamujenim« in investitorji kupujejo te delnice zato, ker edine še niso močno zrasle? Tu bi potem šlo za postopno zapiranje razkoraka v donosu do donosa splošnega indeksa. 

Ali pa delno velja tudi razlaga, da so ta podjetja v kriznih razmerah hodila »po robu« in je bil v negotovosti njihov dolgoročni obstoj. S postopnim odpiranjem mej in gospodarstva so se ti črni oblaki vsaj delno razblinili in skokovita rast teh tečajev je bila nekako logična posledica.

Dodatni veter v jadra nam je v preteklem tednu namenila tudi evropska komisija z ustanovitvijo sklada za okrevanje po krizi v višini 750 milijard evrov. Ta nam bo omogočil črpanje določenih nepovratnih sredstev (500 milijard evrov) in tudi ugodnih posojil, ki jih bo posamezna država morala vrniti (250 milijard evrov). Kljub temu pri tem ne gre za »tiskanje« novega denarja pri ECB, ampak si ga bo EU izposodila na kapitalskih trgih. Posledično bo »račun« za to prišel v prihodnjih letih kot višja davščina oziroma dajatev do EU.

Določena tveganja pa seveda še vedno ostajajo – ne pozabimo, da so letos ameriške volitve, na katerih Trump spet lahko močneje zaostri retoriko do Kitajske glede trgovinske vojne; medicinska stroka nas opominja na možnost drugega vala epidemije, prav tako bo treba počakati tudi na odziv trgov ob objavah rezultatov za drugi kvartal – ocene so zelo različne in seveda so presenečenja še vedno mogoča ...

Avtor: Janez Javornik, pomočnik direktorja sektorja za individualno upravljanje premoženja

Objavljeno v: Delo, Rubrika: Svetovni trg, 31. 5. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo