Sob 8 Aug 2015

Čudež iz Los Gatosa

Prijetno kalifornijsko mestece, ki v prevodu sicer pomeni mačke oz. vsebinsko bolj natančno avtohtone vrste risov in pum, ki so včasih kraljevale ob vznožju gora, poleg zanimivega imena skriva še sedež borznega čudeža z imenom Netflix in odličen primer razvoja podjetniške ideje. Soustanovitelj in trenutni predsednik uprave družbe Reed Hastings si je izposodil filmski hit Apollo 13 in z vrnitvijo v videoteko zamujal šest tednov, kar ga je na koncu stalo dodatnih 40 dolarjev. Ob razmišljanju, kako novice ne povedati ženi, je prišel na podjetniško idejo o fiksni mesečni naročnini za izposojo, ki je trenutno na borzi vredna kar 52 milijard dolarjev. Takrat že uspešen serijski podjetnik (za sabo je imel uspešno prodajo podjetja) in z bogatimi izkušnjami se je dobro pripravil za podjetniški projekt, ki je luč sveta uradno ugledal 29. avgusta 1997 s 30 zaposlenimi. Z leti in spremembami v okolju so začetnemu poslovnemu modelu izposoje fizičnih DVD v ponudbo dodali še digitalno izposojo - video na zahtevo, ki danes predstavlja kar 86 odstotkov vseh prihodkov družbe, večino razumljivo ustvarijo doma v ZDA. Na domačih tleh ga za zdaj še ne moremo uporabljati, glede na prisotnost v nekaterih drugih evropskih državah pa verjetno lahko špekuliramo, da bo svoje storitve ponujal tudi na sončni strani Alp.

Pregled zgodovinskih podatkov razkrije, da sta leto 2002 zaznamovala javna ponudba delnic in prihod na borzo, takratna cena delnice je znašala 15 dolarjev. Preden hitite po kalkulator za izračun donosa do današnje vrednosti 122 dolarjev, pa še opozorilo - februarja 2004 je bila najprej delitev ene delnice na dve (tako imenovani split), julija letos pa še delitev ene delnice na sedem. Začetna cena je torej po vseh delitvah znašala dober dolar za delnico, donos do danes pa lahko izračunate sami. V letošnjem letu je to krepko najbolj vroča delnica iz indeksa S & P 500, saj je pridobila kar 159 odstotkov in krepko presega drugi Amazon z 71-odstotno rastjo (oboje v dolarjih). Napovedi za Netflix in njegov poslovni model so tudi v prihodnje zelo optimistične, temu primerni pa so tudi visoki kazalniki vrednotenja delnice, kar seveda lahko predstavlja visoko tveganje za vlagatelje v primeru nedoseganja pričakovanj, kar se je delničarjem Netflixa sicer primerilo konec leta 2012. Tako znaša pričakovano razmerje med ceno in dobičkom (P/E) za leto 2015 kar 522, za leto 2016 pa 368, brez pravega smisla pa je podrobno pisati o drugih kazalnikih, saj so pričakovane vrednosti za leto 2015: EV/EBITDA 107,2 ter P/B 26,1.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

 

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 8. 8. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo