Pon 6 Jul 2020

Črne naftne slutnje se niso uresničile

Negativna cena ni zdržala niti en dan, 159-litrski sod je že skoraj mesec dni vreden okoli 40 dolarjev.

Minilo je že več kot dva meseca, odkar so bile cene nafte negativne. Negativna vrednost terminskih pogodb za 159-litrski sod nafte se je med trgovanjem 20. aprila spustila tudi pod 40 dolarjev pod ničlo. Dva meseca pozneje se črne slutnje glede naftnega trga niso uresničile. Še več, negativne cene niso zdržale niti en sam dan.

Zgodba z negativnimi cenami bi se lahko ponovila že takoj naslednji mesec. Če bi bila skladišča nafte polna, rafinerije pa zaradi šibkega povpraševanja ne bi prevzemale večjih količin, bi se terminske pogodbe lahko tržile tudi pri negativnih vrednostih.

To je treba pripisati vplivom tako ponudbe kot tudi povpraševanja. V ZDA, ki so bile še lani največji svetovni proizvajalec surove nafte, se je zaradi nizkih cen zaprlo veliko naftnih vrtin. Prav tako je zdržal dogovor držav članic Opeca. Uspelo jim je zmanjšati proizvodnjo, kar je pripomoglo k zvišanju cen, ki si ga je marsikatera država članica združenja močno želela.

Po drugi strani se je skoraj povsod po svetu začelo prebujati gospodarstvo, ukinjajo se karantene, kar pomeni več prevozov, s tem pa se je začelo krepiti tudi povpraševanje po surovi nafti. Rafinerije so povečale izkoriščenost kapacitet, sprostile so se tudi nekatere kapacitete v skladiščih nafte, predvsem v ZDA.

Cene nafte se gibljejo tudi glede na pričakovanja za naprej. V drugem polletju letos investitorji pričakujejo predvsem okrevanje večine gospodarstev po svetu, kar bi moralo še dodatno spodbuditi povpraševanje po energentih, torej tudi po nafti. Cena za 159-litrski sod je med trgovanjem 8. junija že presegla 40 dolarjev, vendar od takrat ne raste več bistveno.

Združenje Opec za letos vseeno napoveduje zmanjšanje povpraševanja po nafti glede na preteklo leto, prav tako se po svetu pojavljajo nova žarišča okužb, kar zmanjšuje verjetnost za hitro okrevanje svetovnega gospodarstva. Prav tako za zdaj še ni mogoče opaziti obujanja turizma. Zračni promet je še vedno zelo okrnjen, mnogi zaradi strahu pred okužbo ne potujejo, nemalo pa jih je ostalo brez službe in si potovanj niti ne morejo privoščiti.

Tudi če bi se industrijska proizvodnja po svetu hitro vrnila na stare tirnice, se povpraševanje po nafti tako še vedno ne bi vrnilo na ravni pred pandemijo. Tu je še strah pred njenim drugim valom. Če bi se zgodil, bi bila industrijska proizvodnja verjetno spet manjša, ljudje bi več delali od doma, poraba nafte bi se zmanjšala, kar bi se izrazilo v cenah.

Za zdaj je manj verjeten scenarij, da bi se povpraševanje po nafti zaradi okrevanja svetovnega gospodarstva hitro povečalo in načrpane količine temu ne bi sledile. Še posebno, ker so zaloge surove nafte v skladiščih še vedno velike.

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 4. 7. 2020, rubrika: Trg surovin, nafta

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo