Pet 17 Jul 2020

COVID-19 plus tiskanje je enako tehnologija

Optimizem na svetovnih borzah se nadaljuje tudi v juliju, in to kljub dejstvu, da se je število novoobolelih za koronavirusom v zadnjem mesecu skoraj podvojilo – na več kot 200.000 primerov na dan. Čeprav so poletni meseci zgodovinsko gledano manj donosni glede na druge mesece v letu, je letošnje dogajanje ravno nasprotno. Po silovitem odboju svetovnih delnic in tudi obveznic od marca naprej se delnice dobro držijo že četrti zaporedni mesec. V juliju je tako ameriški indeks S&P 500 pridobil dobra dva odstotka, indeks tehnoloških delnic Nasdaq 100 pa kar 5 odstotkov. Zelo dobro so se ta mesec izkazale delnice trgov v razvoju, med temi pa še najbolj kitajske delnice iz indeksa CSI 300, ki so pridobile kar 15 odstotkov vrednosti.

Seveda pa so tudi tokrat v ospredju tehnološke delnice, ki jih najdemo razpršene med tri različne sektorje: tehnologijo, komunikacijske storitve in trajne potrošne dobrine. Tehnološke delnice so letos pridobile že 18 odstotkov vrednosti, potem ko so lani dosegle kar 51-odstotno rast. Koronavirus jih ni oslabil, ravno nasprotno, naredil jih je še bolj privlačne. Vrednost vseh tehnoloških delnic predstavlja že več kot 40 odstotkov indeksa S&P 500. Skupaj imajo tržno kapitalizacijo večjo od 11 trilijonov dolarjev, kar je le malo manj od vrednosti BDP evrskega območja. Res impresivno! To ni nenavadno. Vsaj dokler večina centralnih bank izvaja množično odkupovanje obveznic, likvidnosti na kapitalskih trgih ne bo zmanjkalo.

Po takšni rasti pa se je vseeno smotrno vprašati, kakšna so relativna vrednotenja. Analitiki za letos za delnice iz indeksa S&P 500 pričakujejo 3,9-odstotni upad prihodkov in 21,5-odstotni upad dobičkov, kar za trenutne ravni delnic pomeni kazalnik PE, ki pove razmerje med tržno ceno delnice in čistim dobičkom na delnico in znaša okrog 25. Če bi se dobički podjetij naslednje leto res dvignili, kot se pričakuje, za 28 odstotkov, potem trenutno vrednotenje ni visoko. Vseeno je taka napoved, upoštevajoč trenutno stanje pri zajezitvi širjenja koronavirusa in možnosti iznajdbe cepiva, razmeroma optimistična. Kazalnik PE je pri tehnoloških delnicah 32, ampak pri nekaterih podjetjih, kot je na primer Amazon, znaša vrednost tega kazalnika neverjetnih 170. Pri proizvajalcu avtomobilov Tesla pa še dvakrat več. Podobno je s kazalnikom PS ali kapitalizacijo družbe glede na celotne prihodke. V nekaterih primerih znaša ta kazalnik tudi čez 10.

A kazalniki v trenutnem okolju niso v ospredju. Rek prodaj delnice v maju, pojdi na dopust in se na borzo vrni v septembru, letošnje leto ni veljal. Bolj pravilno bi bilo reči: kupi po koroni in drži. Drži, dokler se bo tiskalo. Dodajaj ob padcih.

Avtor: Radivoj Pregelj, Direktor sektorja individualnega upravljanja premoženja

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar; 14. 07. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt