Tor 4 Feb 2014

Čas hitro leti

Čas hitro leti in težko je verjeti, da je danes zadnji dan prvega meseca letošnjega leta. Ne glede na korekcijo na delniških trgih januar 2014 ne bo ostal v spominu vlagateljev kot izjemno neuspešen mesec. Dogajanja v zadnjih štirih tednih so bila zanimiva, na posameznih področjih celo izjemno pomembna, ampak dolgoročni vlagatelji z dobro razpršenimi portfelji niso bili pretreseni z gibanjem globalnega trga delnic. Nekateri zagovorniki tehnične analize bi celo rekli, da je bil popravek navzdol, sodeč po gibanju indeksov v zadnjih tednih leta 2013, neizogiben.

Poznavalci delniških trgov so zagotovo že opazili, da se je trend relativnega premagovanja delnic podjetij iz razvitih držav, če donosnosti teh primerjamo z donosnosti delnic podjetij iz razvijajočih se držav, nadaljeval tudi v letu 2014. Pozitivna razlika med drsečimi letnimi donosi razvijajočih se in razvitih držav je začela padati že decembra 2009 in je trenutno na eni najnižjih ravni v zadnjih petindvajsetih letih. Pesimizem vlagateljev do razvijajočih se trgov je bil na primerljivi ravni v času tako imenovane tekila krize, ki se je zgodila sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Še slabše stanje je bilo samo enkrat, in sicer ko je v letih 1997 in 1998 gospodarstva v razvoju zajela azijska kriza. Relativno gledano, so delnice podjetij iz razvijajočih se držav še vedno vrednotene bolj ugodno kot delnice podjetij iz razvitih držav, v primeru kazalnikov P/E, P/B in P/CF pa so od povprečja zadnjih desetih let večji tudi diskonti (diskont pa je manjši od povprečja zadnjih desetih let, če pogledamo pogosto uporabljen cenovni količnik EV/EBITDA).

Eden ključnih razlogov za skeptičen odnos vlagateljev do razvijajočih se držav je krhkost njihovih gospodarskih sistemov. Ta izvira iz več različnih razlogov, med katerimi so špekulativna narava večjih denarnih prilivov iz razvitih držav, kombiniran negativni vpliv primanjkljajev v proračunih držav in na tekočih računih plačilnih bilanc, upočasnitev gospodarske rasti zaradi nujno potrebnih strukturnih sprememb in politična nestabilnost. Negativni vtis pušča tudi dejstvo, da so glede na povprečje zadnjih desetih letih podjetja iz razvijajočih se držav nekoliko izgubila svojo prednost pri maržah in dobičkonosnosti.

Prej ali slej bodo vlade držav v razvoju rešile strukturne težave in našle nova gonila gospodarske rasti, delniški trgi razvijajočih se držav pa spet začeli razveseljevati vlagatelje. Dokler pa se to ne bo zgodilo, vlagateljem ne preostane nič drugega, kot da se sprijaznijo z dejstvom, da se nakup delnic podjetij iz držav v razvoju izplača v primeru dolgoročnega investiranja in dobre razpršitve portfelja. V mislih pa je treba imeti tudi to, da je trenutna šibkost trga lahko dobra priložnost za nakup.

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o. 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič