Pon 11 Mar 2013

Borzna rast nikakor ne pojenja

V zadnjih dneh so borze po svetu dobile vnovičen zalet, in nadaljujejo pozitiven trend v letošnjem letu. Indeks Dow Jones Industrial Average je ta teden že dosegel svojo novo rekordno vrednost, medtem ko je indeks S&P 500 tik pod njo, Indeks MSCI Azija Pacifik pa je na 19-mesečnih vrhovih. Tudi evropski indeks S&P Europe 350 je kljub recesiji na najvišjih nivojih od poletja leta 2008. Glede na gospodarske objave, ki smo jih deležni v zadnjem času, se takšnemu trendu niti ne moremo čuditi.

Najnovejši podatki iz trga dela v ZDA kažejo na robustno rast zaposlovanja. Poročilo od raziskovalnega instituta ADP nam kaže, da se je število delovnih mest v ZDA povišalo za 198 tisoč, kar je več od pričakovanj (170 tisoč). Tudi nepremičninski sektor v ZDA je vse pomembnejši dejavnik, ki prispeva k rasti ameriškega gospodarstva. Na Kitajskem je vlada obdržala napoved gospodarske rasti za letošnje leto pri 7,5 odstotkih, prav tako pa načrtuje okoli 10 odstotno povišanje državne potrošnje. V Španiji je uspela avkcija obveznic z dospetjem v letu 2018, za katero je bilo 2,32-krat več povpraševanja od ponudbe, kar je znižalo zahtevano donosnost španskih obveznic. 10-letna španska obveznica je tako že okoli nivojev 4,9-odstotne zahtevane donosnosti, kar je blizu najnižjih vrednosti v zadnjih dveh letih. V Evropi smo ta teden zaznali krepitev prodaje na drobno, ter boljše razmere v storitvenem sektorju od pričakovanj. Razočaranje je predstavljal le podatek o naročilih v proizvodnji v Nemčiji, ki je upadel, čeprav je bila pričakovana rast naročil. Vse te novice so pozitivno prispevale k krepitvi vzdušja na borzah in k rasti tečajev. Nekoliko slabše se je godilo le blagovnim borzam, ki so beležile upad vrednosti žita in koruze, upadale pa so tudi kovine in nafta.

Glede na trenutne podatke ter pričakovano rast dobičkov podjetij, borze kljub solidni rasti v zadnjem času še ne kažejo znakov pregrevanja. Trenutno so še najbolj vroči kratkoročni tehnični kazalniki, ki nakazujejo da lahko v prihodnjih 3 do 6  tednih pride do korekcije na borznih trgih zaradi unovčevanja dobičkov, medtem ko nam ostali makro in mikroekonomski dejavniki zaenkrat vlivajo optimizem, da bo letošnje leto še naprej pozitivno za delniške trge.

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič