Pet 10 Okt 2014

Bo svet zagnal javne investicije?

Mednarodni denarni sklad (MDS) je ta teden objavil svoje redno oktobrsko poročilo o globalni ekonomski situaciji in pričakovanjih (angl. »World Economic Outlook«), tokrat podnaslovljeno Zapuščina, oblaki, negotovosti. Vlagatelji v poročilu običajno najprej poiščejo tabelo z napovedmi rasti BDP. Tudi tokrat so v MDS napovedi revidirali navzdol (kar sicer počnejo že vsaj od 2011), saj naj bi svetovno gospodarstvo letos zraslo za 3,3 odstotka in ne 3,4 odstotka, kot so pričakovali še julija letos. Prihodnje leto naj bi se rast zvišala na 3,8 odstotka, kar pa je spet 0,2 odstotne točke nižje od julijskih napovedi.

Na našo žalost so bili največji negativni popravki narejeni predvsem v glavnih članicah evrskega območja: Nemčiji, Franciji in Italiji (pri naših sosedih MDS pričakuje celo nadaljevanje recesije). Objava je povzročila padec glavnih evropskih delniških indeksov za dober odstotek.

MDS opaža, da se države še vedno spopadajo z zapuščino finančne krize (v obliki visoke zadolženosti in stopnje brezposelnosti), poleg tega pa imajo pred seboj precej »oblačno« prihodnost. Zaradi strukturnih težav se znižuje tudi rast potencialnega BDP (tj. BDP, ki še ne povzroča inflacijskih pritiskov). Analitike skrbi potencialno trajno znižanje agregatnega povpraševanja, in to kljub ohlapni monetarni politiki in upočasnjevanju fiskalne konsolidacije. Na tem področju so v MDS tokrat preučili idejo o javnih investicijah.

Marsikje v razvijajočih se ekonomijah gospodarsko aktivnost ovira neprimerna infrastruktura. Glede na trenutno nizko ceno zadolževanja vlaganja v tamkajšnjo infrastrukturo niso tako nesmiselna, javne investicije pa bi lahko oživile povpraševanje tudi v razvitih državah. MDS je na preteklih primerih odkril, da javne investicije načeloma zvišajo BDP (in imajo s tem vsaj nevtralni vpliv na razmerje dolga in BDP), je pa vpliv odvisen od zasedenosti zmogljivosti in monetarne politike, učinkovitosti javnih investicij ter načina njihovega financiranja. Investicije lahko v primeru ekspanzivne monetarne politike in nizke zasedenosti zmogljivosti (čemur smo danes priče predvsem v razvitem svetu) celo znižajo količnik med dolgom in BDP. Najugodnejši pa naj bi bil vpliv, v kolikor države natančno identificirajo potrebe po nadgradnji infrastrukture in učinkovito izvedejo investicijski proces. Slednji naj bi vključeval določitev infrastrukturnih ozkih grl, podrobno analizo stroškov in koristi, analizo tveganj, neodvisno revizijo projekta in uspešno izvršitev.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 10. 10. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič