Sob 8 Sep 2018

Beg s trgov v razvoju se nadaljuje

V tem tednu smo bili zopet priča večjemu padcu vrednosti na trgih v razvoju. Indeks trgov v razvoju MSCI EM je tik pred tem, da vstopi v medvedji trend (to se zgodi, ko upade za več kot 20 odstotkov z vrha). 

Po slabih novicah iz Turčije v preteklih tednih, ki so se odrazile v padcu valute in kapitalskega trga, je ta teden polnila naslovnice Argentina s podobnim trendom. Največje težave za Argentino predstavljajo dvojni deficit (javnofinančni deficit in deficit na tekočem računu plačilne bilance) in potrebe po zunanjem financiranju.

Delež seštevka obeh deficitov v BDP je največji prav v Argentini (okoli 10 odstotkov), sledijo Brazilija, Indija, Turčija, ZDA in Južna Afrika. Od naštetih držav se vse razen ZDA uvrščajo med trge v razvoju. ZDA imajo kljub dvojnemu deficitu veliko prednost, saj se financirajo v lastni valuti, kar pomeni, da ne morejo ostati brez financiranja na enak način kot trgi v razvoju. Indijo za zdaj rešujejo visoka gospodarska rast in reforme, vendar padec indijske rupije v letošnjem letu naglo povečuje višino obveznosti, ki so v dolarjih – samo letos naj bi jih to stalo dodatnih 9,5 milijarde dolarjev. Južna Afrika je ta teden vstopila v recesijo, kar se je odrazilo v močnem padcu trga in valute, Brazilija se že dalj časa sooča z gospodarskimi težavami in politično krizo, da o Turčiji niti ne izgubljamo besed.

Zaradi težav na posamičnih trgih v razvoju se v zadnjih tednih precej povečuje strah pred »okužbo« preostalih trgov v razvoju. Dvig obrestnih mer v ZDA namreč povzroči umik kapitala s trgov v razvoju, kar posledično pomeni, da zaradi prodajnih pritiskov lokalne valute začnejo izgubljati vrednost, najbolj pa trpijo države z največjimi potrebami po zunanjem zadolževanju, čemur smo danes priča. Trenutne reakcije na podlagi Turčije in Argentine so morda pretirane, saj državi predstavljata zgolj 1 odstotek naložbenih razredov pri trgih v razvoju. Padec njunih valut in visoka inflacija tako nimata večjih neposrednih posledic. Povprečna inflacija vseh gospodarstev v razvoju je rekordno nizka in znaša 2,81 odstotka na letni ravni.

Dolgoročneje močan ameriški dolar in dalj časa trajajoče obdobje trgovinskih vojn so bolj tehtni razlogi za pomisleke glede trgov v razvoju. Dokler se trgovinske vojne stopnjujejo, ameriška centralna banka pa nadaljuje politiko dvigovanja obrestnih mer, težko pričakujemo, da lahko trgi v razvoju znatneje pridobijo vrednost. Kot olajševalna okoliščina pa jim služijo vse nižja vrednotenja, ki se bodo ob zmanjšanju napetosti odrazila v ponovni krepitvi tečajev.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK,  8. 9. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt