Pon 8 Sep 2014

Avstralsko gospodarstvo še vedno raste

V DRUGEM ČETRTLETJU SE JE AVSTRALSKI BDP POVEČAL ZA 3,1 ODSTOTKA

Avstralija je v preteklem desetletju veliko pridobila zaradi izvoza surovin na Kitajsko. Tako je bila država eden glavnih izvoznikov železove rude ter premoga, ki ju je kitajsko gospodarstvo potrebovalo za gradnjo infrastrukture, stanovanjskih zgradb, proizvodnih kapacitet ter gorivo za termoelektrarne.

V zadnjem času se veliko govori o ohlajanju kitajskega gospodarstva. Rast BDP na Kitajskem se je znižala. Na tamkajšnjem nepremičninskem trgu je presežna ponudba zgradb, prav tako so menda neizkoriščene proizvodne kapacitete. To ima negativen vpliv na ceno železove rude, ki je pomembna komponenta avstralskega izvoza.

Medtem, ko se je cena železove rude še v preteklem letu gibala od 120 do 140 ameriških dolarjev za tono, je sedanja cena na ravni pod 100 dolarji za tono in morda bo zdrsnila celo na raven okoli 80 dolarjev za tono. S tem so postavljene v negotovost investicije, ki so jih avstralska rudarska podjetja hotela izvesti, da bi povečala proizvodne kapacitete.

Vseeno pa to ni bistveno vplivalo na stopnjo gospodarske rasti v Avstraliji, ki je še vedno na ravni okoli 3 odstotkov na letni ravni. Lani avgusta je avstralska centralna banka znižala glavno obrestno mero na 2,5 odstotka in jo od takrat ohranja na tej ravni, da bi tako spodbudila gospodarstvo.

Nizke obrestne mere so koristile predvsem nepremičninskemu ter bančnemu sektorju. Tudi v rudarskem sektorju ni bilo zabeleženega večjega zmanjšanja proizvodnje. Delno je razlog tudi to, da so rudniki veliki, kar jim omogoča proizvodnjo z relativno nižjimi stroški kot pri večini konkurentov drugje.

Poleg vsega tega avstralski borzni indeks S&P/ASX 200 raste in je letos pridobil že 15,7 odstotka vrednosti, merjeno v evrih. 

Graf: Avstralske delnice indeksa S&P/ASX 200, v indeksnih točkah

Avstralsko gospodarstvo še vedno raste

Vir: Bloomberg.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 8. 8. 2014, rubrika: Trgi OECD

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo