Pet 29 Jul 2011

Ameriški dolg

Ena glavnih tem, o kateri se pogovarjajo investitorji v zadnjih tednih, je zvišanje dovoljene meje javnega dolga v ZDA, saj kongresniki do sedaj še niso dosegli sporazuma. Časa imajo predvidoma do drugega avgusta, vendar gre tu za politično odločitev, saj se ZDA lahko brez težav dodatno zadolžijo, zato gre v bistvu samo za formalnost. Politične igrice so posledica prihajajočih predsedniških volitev, ki bodo v ZDA naslednje leto. Kakšne posledice bi morebiten črn scenarij imel na kapitalske trge ter na svetovno ekonomijo, si lahko samo predstavljamo, zato trgi vseeno verjamejo, da bo tik pred zdajci prišlo do dogovora med demokrati in republikanci. V luči teh negotovosti ter ob slabših objavah poslovnih rezultatov podjetij za drugi kvartal letošnjega leta so borzni trgi v tem tednu v povprečju izgubljali vrednost. Predvsem so bile na udaru delnice tehnoloških in industrijskih podjetij kot so Catterpillar, United Technologies, Corning in Emerson Electric. Dodaten prodajni pritisk na delniških trgih je povzročila objava podatka o naročilih trajnih dobrin v ZDA, ki so junija upadla za 2,1 odstotka, analitiki pa so pričakovali 0,3 odstotno rast, medtem ko so meseca maja zrasle za 1,9 odstotka. Padec naročil trajnih dobrin lahko v veliki meri pripišemo zmanjšanju naročil transportnih sredstev.

Podobno kot ameriški so obnašajo tudi evropski delniški trgi, ki v luči dolžniških kriz nekaterih držav ter nekoliko slabših poslovnih rezultatov podjetij, izgubljajo vrednost. Višja zaskrbljenost in volatilnost na delniških trgih se kaže tudi na obvezniškem trgu, kjer so na vrednosti izgubile predvsem državne obveznice Italije in Španije, saj se med investitorji ponovno pojavlja strah, da nedavna evropska denarna pomoč državam, ki so v dolžniški krizi, ne bo dovolj, da bi preprečila širitev dolžniške krize na ostale države.

Medtem pa cena zlata dosega nove rekorde, kar niti ni veliko presenečenje, zaradi nesigurnosti pričakovano pada vrednost dolarja tako v primerjavi z evrom, kot tudi dolarjem, japonskim jenom in švicarskim frankom. Cena nafte ostaja po objavi zalog v ZDA, ki so se rahlo povečale, precej stabilna in to kljub nemirom na Bližnjem vzhodu, Libiji in Jemnu. Analitiki za prihodnje kratkoročno obdobje napovedujejo podobno gibanje cene. Rahlo kratkoročno korekcijo na delniških trgih lahko razumemo kot posledico kombinacije makroekonomskih podatkov in objav poslovanja podjetij. V glavnem ameriškem indeksu S&P 500 je do sedaj objavilo okrog 60 odstokov podjetij, zato bodo objave vodile delniške trge v naslednjih tednih.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo