Sre 1 Aug 2007

Ameriški dolar rekordno nizko

Kriza na ameriškem hipotekarnem trgu kroji usodo ameriškega zelenca, ki zadnje čase ni nič kaj rožnata. Ameriški dolar je namreč v mesecu juliju upadel na najnižji nivo vseh časov glede na evro; izgubljal pa je tudi proti drugim najpomembnejšim svetovnim valutam. V letošnjem letu je izgubil skoraj 4 odstotke napram evru, v enoletnem obdobju pa preko 8 odstotkov. Čeprav je v zadnjih dveh dneh po daljšem času padanja njegove vrednosti prišlo do okrevanja, to ne pomeni, da je prišlo do spremembe trenda. Obeti tudi za naprej niso najboljši.

Trg ostaja pesimistične glede nadaljnjih obetov in željno pričakuje nove makroekonomske podatke. Tržni udeleženci želijo vedeti, kako hude so dejansko težave v nepremičninskem sektorju in ali se kažejo znaki širitve krize v druge sektorje. Tuji investitorji bi v tem primeru zmanjšali povpraševanje po ameriških dolžniških papirjih, ki predstavljajo pomemben vir financiranja trgovinskega primanjkljaja. To pa bi dodatno oslabilo dolar. Predsednik ameriške centralne banke (FED) Ben Bernanke je prejšnji teden v govoru pred Kongresom skupne izgube na trgu drugorazrednih nepremičninskih posojil ocenil na okrog 100 mia USD. Po črnem scenariju to lahko vpliva na znižanje potrošnje in posledično na gospodarsko rast. Dodatni udarec je povzročila objava podjetja Countrywide Financial Corp, največjega ameriškega posojilodajalca, o tretjinskem upadu dobička v drugem četrtletju ter govorice, da težav z odplačevanjem kreditov nimajo le komitenti s slabšo bonitetno oceno, temveč tudi ostali, saj so mesečni obroki za kredite v zadnjih nekaj letih občutno porasli.

Poleg omenjenih težav negativno na valuto največjega svetovnega gospodarstva vpliva tudi dejstvo, da so ZDA edina država iz skupine sedmih najbolj razvitih držav, za katero se v drugi polovici ne pričakuje dvig ključne obrestne mere. Slednja v ZDA ostaja pri 5,25 odstotkih nespremenjena že več kot leto dni. Inflacijski pritiski se umirjajo, vendar znižanja obrestne mere v letošnjem letu najverjetneje ne bo. V Evropi je situacija drugačna. Od konca leta 2005 smo bili priča osmim zaporednim dvigom ključne obrestne mere refinanciranja v evro območju. Ključni možje Evropske centralne banke (ECB) na čelu z Jean Claude Trichet-jem so v zadnjih izjavah nekoliko ublažili napovedi glede prihodnjega dviga obrestne mere na 4,25 odstotka. Septembrski dvig je tako pod vprašajem, predvsem v luči upočasnjene rasti inflacije v evro območju. Nasprotno pa je angleška centralna banka (BoE) na začetku julija znova povišala obrestno mero za zadolževanje v britanskih funtih na 5,75 odstotka. Po mnenju analitikov cikel zviševanja še ni končan; do konca leta naj bi prišlo še do enega zvišanja. O napovedih glede ukrepov v nasprotno smer je zaenkrat še prezgodaj govoriti; potrebno je počakati na učinke petih dvigom v Veliki Britaniji v roku zadnjega leta dni.

In kako so se gibali dolžniški trgi? Po večmesečnih rdečih številkah je sedaj slika drugačna. V juliju je indeks državnih obveznic evro območja pridobil odstotek vrednosti, indeks ameriških zakladnih papirjev pa tri četrtine odstotka.

Avtor: Simona Kovačič, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt