ZDA
Sob 28 Apr 2018

Ameriške državne obveznice odnesle del optimizma na delniških trgih

V preteklem tednu smo na globalnih delniških trgih kljub dobrim objavam četrtletnih podatkov ameriških podjetij – tri četrtine podjetij, ki so objavila rezultate, presega pričakovane rezultate za prvo četrtletje – lahko opazili povečanje volatilnosti ter padanje cen delnic tudi tistih podjetij, katerih rezultati presegajo pričakovanja. 

Povečanje volatilnosti lahko pojasnimo s tradicionalno nekoliko previsokimi pričakovanji investitorjev glede preseganja napovedi poslovnih rezultatov, nezadovoljivimi napovedmi za prihodnost, povečanjem političnih tveganj, negotovostjo pred zasedanjem ECB, še vedno odprto možnostjo trgovinskih vojn pa vse do specifičnih situacij in problemov na ravni panog in industrij.

Skoraj gotovo pa je eden glavnih razlogov za povečanje nihajnosti na trgih prebitje psihološke meje treh odstotkov zahtevanega donosa na desetletno ameriško državno obveznico. Čeprav je večina strokovnjakov enotna, da razen psihološke vrednosti zahtevani donos na desetletno ameriško obveznico pri treh odstotkih ne ogroža trga na noben način, in celo pričakujejo, da bo zahtevani donos do konca leta še narasel, pa je bil vsaj kratkoročno psihološki vpliv na trg negativen.

Morda bolj pomembna, vendar premalokrat omenjena, je rast zahtevane donosnosti dveletne ameriške državne obveznice, pri kateri je zahtevani donos dosegel ravni, ki jih nismo videli vse od leta 2008. Hitrejša rast zahtevane donosnosti dveletne v primerjavi z desetletno obveznico je povzročila ravnanje krivulje donosnosti ameriških državnih obveznic, ki je morda bolj skrb vzbujajoče od samih prebojev psiholoških mej. Ravnanje krivulje donosnosti je glede na fazo cikla, v kateri se nahajamo, skorajda pričakovano, vendar pa bi morebitni obrat, inverzija krivulje, ko bi zahtevani donos na kratkoročne obveznice presegel zahtevani donos na dolgoročne obveznice, vnesel veliko mero negotovosti na trgih. Inverzija krivulje donosnosti velja za enega bolj zanesljivih napovedovalcev recesije. V primeru ZDA je obrat krivulje donosnosti dveletne in desetletne obveznice uspešno napovedal vse recesije od šestdesetih let prejšnjega stoletja naprej.

Analiza primerjave donosnosti enoletne in desetletne ameriške državne obveznice, ki so jo opravili pri družbi Pension Partners, je pokazala, da je od prve inverzije krivulje do dejanskega nastopa recesije minilo v povprečju štirinajst mesecev. To pomeni, da bi bil obrat krivulje le zgodnje opozorilo in da lahko na trgih od inverzije krivulje do dejanske recesije vendarle dosežemo lepe donose. Nekaj najdonosnejših obdobij v ZDA je bilo ravno v času ploščenja krivulje.

Navkljub bojazni trgov glede dogajanj na obvezniškem trgu nas torej na poti optimizma lahko ohranja pričakovanje, da lahko ploščenje krivulje traja še kar nekaj časa, sama inverzija pa ne pomeni napovedi takojšnje recesije. Torej lahko upravičeno rečemo, da je trenutna povečana nervoza nekoliko neupravičena, posledično pa je upravičeno pričakovanje povrnitve optimizma na trgih.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi

DNEVNIK: BORZNI KOMENTAR: 28.4.2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt