Pet 19 Jan 2018

Ameriška centralna banka v iskanju novih ciljev za dosego mandata

Zgodovina centralnih bank po svetu pozna različne mandate. Pomembno vlogo pri tem so imele vlade, ki so od teh bank med drugim zahtevale nadzor nad menjalnim tečajem, stabilnost cen, zagotavljanje delovanja finančnega sistema, oživljanje gospodarstva itd. 

Prve centralne banke (v 17. stoletju na Švedskem in v Veliki Britaniji) so z odkupovanjem državnih obveznic skrbele za financiranje vlade. Na prelomu 20. stoletja so centralne banke z uravnavanjem zalog zlata zagotavljale veljavnost zlatega standarda. Stabilnost menjalnega tečaja je bila osrednji cilj, s katerim so podpirale mednarodno trgovino. Velika depresija iz 30-ih let prejšnjega stoletja je pokazala, da ima ščitenje domače valute lahko usodne posledice za gospodarsko aktivnost. Po drugi svetovni vojni se je oblikoval sistem Bretton Woods, ki je z vezavo dolarja na zlato in drugih valut na dolar dejansko predstavljal nominalno sidro, s katerim ohranili nizko inflacijo. V šestdesetih letih se je s keynesijanskimi idejami okrepil pomen višje zaposlenosti, opuščanje stremljenja k nizki inflaciji za zagotovitev višje zaposlenosti pa je privedlo do obdobja izrazite inflacije konec 70-ih let. Šokterapija guvernerja Ameriške centralne banke (Fed) Paula Volckerja z visokimi obrestnimi merami je za ceno gospodarske recesije obrzdala inflacijo, ki je do danes ostala na nizki ravni.

Od začetka 90-ih let Fed sledi implicitnemu ciljanju inflacije, leta 2012 pa je takratni guverner Ben Bernanke dosegel, da so kvantificirali cilj svojega mandata. Dvoodstotna inflacija naj bi predstavljala raven rasti cen, ki je na dolgi rok najbolj usklajena z mandatoma cenovne stabilnosti in polne zaposlenosti. Komuniciranje inflacijskega cilja naj bi stabiliziralo dolgoročna inflacijska pričakovanja, s čimer bi postalo ekonomsko okolje bolj predvidljivo, s tem pa podani tudi pogoji za rast zaposlenosti.

Današnja monetarna politika ima tri poslanstva. Poleg že omenjene cenovne in gospodarske tudi finančno stabilnost. Kratka zgodovina nas je pripeljala do vsemogočne vrednosti dveh odstotkov, preko katere naj bi najpomembnejša centralna banka na svetu, ki jo vodi Janet Yellen, uresničevala svoje poslanstvo. Težava je, da Fedu od leta 2012 ni uspelo vzdržno spraviti inflacije (gre za indeks cen življenjskih dobrin – indeks PCE) na raven dveh odstotkov, s čimer je močno načeta njegova kredibilnost pri izvajanju monetarne politike. Še večja skrb ameriških guvernerjev je vprašanje, kako pri tako nizkih obrestnih merah ravnati v naslednji recesiji. Fed je v preteklih recesijah ukrepal z znižanjem obrestne mere za približno pet odstotnih točk, kar je pri trenutni ravni obrestne mere (1,5 odstotka) nemogoče brez negativnih vrednosti. Po šestih letih neuspešnega »lovljenja« dveh odstotkov se akademiki resno spogledujejo z novimi cilji, kot na primer ciljanje določene ravni cen. Ciljanje ravni cen namesto njihove stopnje rasti bi v trenutnih razmerah pomenilo nadaljevanje ali morda celo krepitev monetarne spodbude, da bi se nadomestila pretekla leta nizke rasti cen. Ob praktično polni zasedenosti ameriškega trga dela je namera videti vsaj neobičajna, a omenjeni bivši guverner Bernanke opozarja, da velja pri prihajajoči novi garnituri ameriških guvernerjev računati tudi s tem.

 

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, Triglav Skladi

Objavljeno v: Svet Kapitala, str. 12, 19. 1. 2018, rubrika: Borzni komentar 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več