Pon 18 Maj 2020

Ameriška centralna banka je trg preplavila z likvidnostjo

Bilance centralnih bank postajajo z odkupovanjem obveznic rekordno visoke, obrestne mere pa so nizke.

Guverner ameriške centralne banke (FED) Jerome Powell je ob zadnjem govoru poudaril, kako se je FED v zadnjih dveh mesecih odzvala hitro in z vsemi razpoložljivimi instrumenti. Ključno obrestno mero je spustila na skoraj nič ter spet začela masovno kvantitativno sproščanje.

In če je obrestno mero na isto raven spustila že po veliki recesiji leta 2008, je bila tokrat razlika predvsem v obsegu odkupljenih obveznic. V zadnjih treh mesecih je tako povečala bilanco z odkupi obveznic za skoraj tri bilijone dolarjev na skupno vrednost 6,7 bilijona dolarjev, kar predstavlja tretjino ameriškega BDP. Pred desetimi leti je za tako povečanje potrebovala kar nekaj let. Obljubo, da bo odkupila neomejeno količino državnih obveznic, je tako več kot držala.

S takim početjem je seveda pomirila trge, ki so zdaj preplavljeni z likvidnostjo. Ta presežna likvidnost je tudi vzrok, da so se, poleg obvezniških, popravili tudi delniški trgi. Ameriški delniški indeks S&P 500 je po marčnih padcih doživel lep odboj, tako da je od začetka leta le še devet odstotkov v minusu, vse merjeno v evrih.

A FED v sedanjih razmerah kaj več od tega ne more storiti, saj je veliko odvisno tudi od dogajanja v zvezi s koronavirusom. Če se njegovo širjenje ne zaustavi, je banka lahko le omejeno uspešna.

Da ne govorimo o morebitni ponovitvi izbruha v jesenskih mesecih. In prav težavnost napovedi nadaljnjih dogajanj je vzrok, zakaj FED ni še bolj stopnjevala že tako ekstremnih ukrepov. Nekateri kritiki ameriške centralne banke namreč pravijo, da bi z dodatnimi ukrepi lahko dodatno znižala obrestne mere desetletnih državnih obveznic s sedanjih 0,7 na 0 odstotkov, kar bi še dodatno stimuliralo ameriško ekonomijo. Razlog, da tega še ne počne, je verjetno dejstvo, da je še velik del Američanov v karanteni, kar onemogoča, da bi se nizke obrestne mere prenesle v višjo gospodarsko rast.

Investitorji se tudi sprašujejo, ali velika likvidnost lahko tako pripelje do skoka inflacije, kar bi zelo otežilo izvajanje tako ohlapne monetarne politike. Čeprav smo v sedanjem okolju, sploh zaradi velikega padca cen nafte, priča deflacijskim pritiskom, je srednjeročno težje predvideti, kam bo šla inflacija.

Če se bo situacija stabilizirala in bi gospodarstvo začelo hitreje okrevati, bi lahko bili priča rasti inflacije. A ker je nekaj sektorjev še posebno prizadetih, na primer turizem, v katerem ni pričakovati hitrega odboja, je omenjeni scenarij manj verjeten.

Prav zato se zdi še najbolj verjeten scenarij dolgoročno nizkih obrestnih mer, kjer bodo centralne banke zelo težko zmanjšale odkup obveznic in s tem višino svojih bilanc. Če jim v zadnjih desetih letih tega ni uspelo, bodo tokrat še težje. Likvidnosti bo torej dovolj.

Avtor: Radivoj Pregelj, Direktor sektorja za individualno upravljanje premoženja, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, Rubrika: Obveznice, 17. 5. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt