Sre 26 Feb 2020

Vpliv coronavirusa (COVID-19) na kapitalske trge in pričakovanja Triglav Skladov

Percepcija investitorjev v začetku leta je bila, da je izbruh coronavirusa lokalno omejen na Kitajsko, da bo efekt na razvitih trgih samo posreden in se bo poznal le na trgovskih relacijah in oskrbovalnih verigah. Fokus investitorjev je bil zato večinoma na spodbujevalni politiki centralnih bank, ki bo podprla globalno rast in tvegane naložbe. Lahko rečemo da je bil sentiment na borzah zelo (celo pretirano) optimističen in da je korekcija bila pričakovana že sama po sebi.

Rast primerov v Evropi (predvsem Italiji), Južni Koreji in Iranu je povzročila razmišljanje investitorjev, da bi tudi nekatera druga gospodarstva lahko začela sprejemati ukrepe za zajezitev okužb, ki imajo negativne posledice na gospodarsko rast. Tudi percepcija, da je ameriško gospodarstvo povsem imuno na dogodke se je spremenila, predvsem z objavo IHS Markit PMI indeksa, ki je bil februarja precej slabši od pričakovanj.

Kakšen bo razvoj širjenja coronavirusa od tukaj naprej in kakšne bodo ekonomske posledice na lokalna in globalno gospodarstvo je za sedaj nemogoče natančno izračunati zaradi nepredvidljivosti lokacij žarišč in kompleksnosti oskrbovalnih verig med državami. Kar pa lahko trdimo je, da bo gospodarska rast na Kitajskem in posledično tudi v svetu v prvem kvartalu letošnjega leta nižja, kot je bilo prvotno pričakovano.

Ne glede na prej povedano pripisujemo največjo verjetnost, da bodo dogodki povezani z virusom, ki povzročajo  gospodarski zastoj, relativno kratke narave. Beg v varne naložbe pri takšnih situacijah se lahko izkaže za nesmotrno in drago ravnanje glede na trenutno primerjavo različnih naložbenih možnosti. Kot ključno podporo trgom vidimo ukrepe držav na fiskalnem in monetarnem področju (nižanje obrestnih mer, davčne spodbude, finančna pomoč podjetjem,itd.), ki so v mnogih državah že napovedani.

Pretekle izkušnje z izbruhi bolezni (SARS, ptičja gripa, ebola,…) nam kažejo, da so bili negativni gospodarski vplivi relativno kratkoročni, sledilo pa jim je obdobje nadpovprečnega okrevanja. Če bi se podoben scenarij odvijal pri tokratnem izbruhu coronavirusa lahko v drugem ali tretjem kvartalu leta vidimo nadpovprečen odboj gospodarskih kazalnikov, borzni trgi pa se lahko hitro vrnejo v ravnovesje. Poudariti je treba da velika večina vlagateljev, ki v paniki bežijo v varne naložbe, zamudi borzni odboj.

Ekipa Triglav Skladov vsakodnevno spremlja razvoj dogodkov in bo ob morebitnem drugačnem odvijanju scenarija po potrebi prilagodila svoje mnenje.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več