Sre 27 Sep 2017

Pet najpogostejših napak, ki vam uničujejo osebne finance

Gotovo ste že slišali šaljivo misel, da sta zdrava pamet in sposobnost pravilnega odločanja najbolj pravično razdeljeni dobrini. 

Vsi smo namreč prepričani, da ju imamo dovolj. Ko bi le bilo tako tudi z denarjem. A pogosto ravno tu vrag vzame šalo. Pri odločanju o osebnih financah zato ni odveč kakšen nasvet, ki se bo na dolgi rok poznal na našem bančnem računu.

Ne glede na to, koliko zaslužite, so vaše osebne finance lahko še malce bolj optimalne in vaša prihodnost še malce bolj varna. Razlogi, ki nas ločujejo od brezskrbnosti, so lahko tako običajni, da jih mnogokrat sploh ne prepoznamo. Za vas smo opredelili napogostejše in ponudili tudi rešitve zanje.

1. Z varčevanjem pričnemo prepozno

Za varčevanje je vedno priložnost v prihodnosti. Pri dvajsetih letih smo prepričani, da je časa za ustvarjanje prihrankov še več kot dovolj. Pri tridesetih se raje kot z investicijami ukvarjamo s svojo kariero. Pri štiridesetih pa so tukaj že otroci, odplačevanje kreditov in malo boljši avtomobil. Morda bi lahko pričeli nekje pri petdesetih letih, ampak ali se takrat sploh še splača?

Najbolj se je splačalo z varčevanjem pričeti včeraj. Drugi najboljši dan je danes. Tudi z majhnim zneskom varčevanja lahko dolgoročno naredimo razliko. Poglejmo primer:

Če bi pri petindvajsetih letih vsak mesec začeli v vzajemne sklade vlagati 50 evrov, bi vas pri povprečnem 6-odstotnem letnem donosu ob upokojitvi poleg zlate ure čakalo še 95.378 evrov prihrankov. Če pa začnete varčevati pri petdesetih, bi morali za enak izkupiček vsak mesec vložiti več kot 300 evrov. Razlika v obremenitvi je precejšnja.

Kljub odlični disciplini pa zneska, ki ga bi lahko redno vlagali v vzajemne sklade, ni vedno enostavno zagotoviti. Morda je razlog v naslednji točki.

2. Prepogosto si privoščimo impulzivne nakupe

Ste se zjutraj trdno odločili, da je čas za zdrav življenjski slog - in ravno danes je všečno sobno kolo na voljo na akcijskih 12 obrokov? Hitro bi si lahko interpretirali, da praktično skoraj izgubljate denar, če se ne odločite za nakup. Ampak, ali ga resnično potrebujete? Seveda je investicija v zdravje ena od bolj modrih, a če kolesa ne boste redno uporabljali, bo precej težko upravičiti 12-mesečno odplačevanje ne preveč funkcionalnega stojala za perilo. V takšne zgodbe se namreč velikokrat spremenijo takšni in drugačni impulzivni nakupi.

Najlažje se jim izognemo tako, da nakupe opravljamo s pripravljenimi seznami in plačujemo z gotovino. Pri kreditnih karticah in odplačevanju na obroke lahko hitro izgubimo občutek dejanskega stroška. Predvsem pri večjih nakupih pa se je smotrno posvetovati z bližnjimi. Skupaj z njimi lahko naslovimo tudi naslednjo na seznamu pogostih napak.

3. Naša rezerva je pomanjkljiva

Ste vedeli, da Norvežani privarčujejo kar 19% vsega denarja, ki ga zaslužijo? Pri Švicarjih gre v rezervo 12%, pri Nemcih dobrih 10%, medtem ko Slovenci prihranimo le 4,7% svojega dohodka. V primeru nenačrtovanih in nepredvidljivih izdatkov smo tako precej na slabšem.

Zamenjava pokvarjenega grelca vode, škoda na avtomobilu ali izguba zaposlitve so dogodki, ki se na žalost lahko pripetijo komurkoli od nas. Večina finančnih svetovalcev tako priporoča rezervo za nujne primere v višini vsaj nekaj mesečnih plač. Ta nam pomaga, da v neprijetni situaciji nimamo dodatnega finančnega stresa in se izognemo morebitnim dolgovom, ki bi jih bilo kasneje težko poplačati.

Razmislite o svojih prioritetah in razporedite svoja sredstva na dolgi rok, predvsem pa jih vložite pametno, tako da so vam vedno na voljo, ko jih potrebujete. Varčevanje v vzajemnih skladih je odlična alternativa drugim oblikam varčevanja tudi zaradi svoje likvidnosti. Dostop do sredstev je nedvomno velika prednost, a pazite, da ne naredite naslednje napake, ki je pri nas pogosta.

4. Kupujemo čisto nov avtomobil - ponovno

V Sloveniji se vsako leto proda več kot 60.000 novih avtomobilov. Le redko kateri pa je plačan v gotovini na prodajnem mestu. Z drugimi besedami to pomeni, da si le majhen delež kupcev lahko v resnici privošči nov avtomobil. Ta namreč izgubi 20% vrednosti isto sekundo, ko se z njim prvič zapeljete na cesto. Po treh letih ga kljub vsem zmogljivostim in rednemu vzdrževanju lahko ponavadi prodate zgolj za polovico cene, ki ste jo plačali zanj ob nakupu.

Najpametnejši investitorji premišljeno kupujejo rabljene avtomobile, predvsem pa nikoli ne presegajo svojih finančnih zmožnosti pri večjih nakupih, ki jim ne bodo pomagali pri njihovih poslovnih ciljih in se vedno izognejo zadnji napaki.

5. Nimamo načrta za prihodnost

Načrtovanje je najpomembnejši element urejenih osebnih financ. Brez načrta je zelo preprosto izgubiti nadzor nad porabo in s tem svojo dolgoročno finančno varnostjo. Pri njegovi izdelavi je lahko v veliko pomoč tudi izkušen finančni svetovalec. Ta vam bo svetoval, kakšna oblika varčevanja in investiranja je za vas najbolj primerna. Naj gre za vlaganje v delnice, varčevanje v vzajemnih skladih, individualno upravljanje premoženja ali kombinacijo vseh, zagotovili si boste nadzor nad osebnimi financami in bolj varno prihodnost.

Ni razloga za skrb, tudi če ste se prepoznali v eni ali večih naštetih napakah. Že z majhnimi spremembami lahko dosežete svoje cilje, poskrbite za svoje osebne finance in pričnete varčevati.

Naročite se na priročnik 5 korakov do finančnega uspeha: 5 korakov do finančnega uspeha

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več