Sob 6 Jul 2019

Če bi obrestne mere govorile…

Negativne donosnosti obveznic so preplavile evropski obvezniški trg. Če pogledamo trg državnih obveznic, lahko opazimo precej zanimivih stvari. 

Če želimo danes Nemčiji posoditi denar za naslednjih deset let, ne bomo nič zaslužili iz tekočih obresti, temveč nas bo to stalo 0,39 odstotka na leto. Držav z negativnimi donosnostmi na desetletne obveznice je v evrskem območju v tem trenutku sedem. Približuje se jim tudi Slovenija. Trenutna zahtevana obrestna mera za desetletno obveznico znaša 0,07 odstotka na leto.

Kaj nam torej govorijo oziroma sporočajo negativne obrestne mere? Dejstvo, da moramo nekomu plačati za to, da mu lahko posodimo denar, lahko pomeni samo dve stvari: ali smo špekulanti in upamo, da bomo našli nekoga, ki bo pripravljen plačati nekomu več od nas, da mu bo lahko posodil denar in bomo tako zaslužili na ceni obveznic (nižja ko je zahtevana donosnost na obveznice, višja je cena obveznic), ali pa pričakujemo deflacijo.

Naj malo razširim to misel o deflaciji. Če malo poenostavimo stvari, so poleg kreditnega tveganja zahtevane donosnosti obveznic močno povezane z dejanji ECB (Evropska centralna banka), ta pa se pri svojem odločanju močno opira na pričakovano inflacijo. In prav tukaj se kaže težava. Negativna obrestna mera kaže na to, da trgi v prihodnosti pričakujejo deflacijo. Trg ni vedno racionalen, a če predpostavimo, da neka racionalnost vendarle obstaja na dolgi rok, potem bi bili pripravljeni nekomu plačati za to, da mu posodimo denar samo takrat, ko računamo, da bo denar dobival vrednost in bomo z enako ali manj denarja lahko kupili več. Torej, da bomo imeli deflacijo.

Negativne posledice deflacije na gospodarstvo so nam bolj ali manj znane. Morda samo omenimo, da je deflacija običajno povezana z recesijo, morda celo depresijo gospodarstva. Ker zaradi ukrepov centralnih bank živimo v drugačnih ekonomskih časih, kot smo v zgodovini, je morda zgornja misel preveč pesimistična. A vendar se ni mogoče izogniti občutku, da se v Evropi približujemo tako imenovanemu japonskemu scenariju – dolgoročno obdobje brez prave inflacije in brez resne gospodarske rasti.

Mnogi so verjetno zadovoljni z nizko obrestno mero za posojilo. Z vidika javnih financ je spodbudno, da se naša država lahko zadolži za deset let po obrestni meri 0,07 odstotka. Vendar pa imajo nizke/negativne obrestne mere tudi temno plat, ki ni vezana samo na težave pri poslovanju bank, ampak lahko opozarjajo na težave za širše gospodarstvo.

Konec leta vodstvo ECB prvič zasede ženska, ki bo morala hitro nagovoriti nizka inflacijska pričakovanja. Upamo lahko, da se bomo čez leta trenutnega obdobja spominjali z nasmehom kot anomalijo, ko so kreditodajalci zavestno plačevali, da so lahko posodili denar.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi

DNEVNIK, 6. 7. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo