ZDA
Sob 9 Dec 2017

Še eno uspešno leto se izteka

Svetovni delniški indeksi po krajšem premoru ali manjšem popravku nadaljujejo svojo pot v pozitivnem območju in dosegajo nove višje vrednosti. Spodbudilo jih je sprejetje Trumpove davčne zakonodaje v ZDA, ki naj bi povečalo dobičke ameriških podjetij. 

Dobro smo zakorakali v december, zato pred nami ni več veliko trgovalnih dni in se vlagatelji na borzah vse bolj ozirajo v prihajajoče leto. Leto, ki se izteka, je bilo po donosnosti znova zelo uspešno.

Poglejmo torej, kaj nas čaka v letu 2018, vsaj v prvi polovici. Svetovno gospodarstvo okreva, zelo spodbudne so napovedi za največja razvita svetovna gospodarstva. Po drugi strani so podjetja objavila rezultate poslovanja za tretje četrtletje in pričakovanja za prihodnost. V splošnem so napovedi zelo dobre in presegajo pričakovanja analitikov, tako po rasti prihodkov kot tudi dobička. Res je, da imamo v svetu vedno nekaj žarišč oziroma nerešenih konfliktov, vendar ocenjujem, da ne pomenijo večjih tveganj, ki bi vplivala na kapitalske trge. Zato menim, da se bo na delniških trgih nadaljevala krepitev delnic, predvsem iz cikličnih panog, ki so vezane na rast gospodarstva, precej drugačna slika pa se napoveduje na trgu dolžniških vrednostnih papirjev, kjer ni mogoče pričakovati večjih donosnosti.

Po precejšnji podražitvi nafte v zadnjih mesecih pričakujem, da se bo cena ustalila na trenutnih ravneh in v prihodnjem letu ne bo več opazneje zrasla. Skupna valuta 19 držav evrskega območja naj bi po napovedih še pridobivala v primerjavi z ameriškim dolarjem, kar bo negativno vplivalo na evropske izvoznike. Ti bodo manj konkurenčni, a je to delno že vključeno v tečaje delnic. 

Avtor: Mitja Baša, Triglav skladi

DNEVNIK, STR. 6, 9. 12. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Aprila nižji vstopni stroški za 50 %

  Preberite več o akciji.