Pon 8 Maj 2017

Kitajci končno v MSCI?

Če se to zgodi, bi lahko kitajske A-delnice pomenile 40 odstotkov indeksa.

Indeks MSCI Emerging Markets je do konca aprila v evrih pridobil skoraj enajst odstotkov, kar je dober odstotek več kot evropske delnice, merjeno po indeksu Euro Stoxx 50 in kar šest odstotkov več, kot je letos pridobil ameriški indeks S & P 500. Po drugi strani so japonske delnice pridobile zgolj odstotek vrednosti. 

Pomembno je poudariti, da je bila rast tečajev teh delnic od začetka lanskega leta večja, kot je bila v šestih letih prej, ko je od začetka leta 2010 skupaj znašala zgolj 18 odstotkov, vse merjeno v evrih. V omenjenem obdobju je ameriški indeks S&P 500 pridobil kar 175 odstotkov. Utemeljeno je torej vprašanje, ali so se trgi v razvoju začeli prebujati in bodo ta zaostanek zmanjševali. Razlike v donosnosti med posameznimi trgi so še vedno velike. Letos je tako najuspešnejši indijski indeks Nifty 50, ki je v evrih pridobil kar 16 odstotkov. Podobno je zrasel še romunski indeks, dobrih 14 odstotkov pa je pridobil turški indeks Bist 30. Po drugi strani se je slabše godilo ruskemu indeksu Micex, ki je letos, po lanski zelo veliki rasti, v evrih izgubil dobrih 8 odstotkov.

Kljub dobri rasti kitajskega BDP v prvem četrtletju se to ni poznalo pri rasti cen delnic iz indeksa CSI 300, ki so v lokalni valuti pridobile manj kot 3 odstotke. Delni razlog je vsekakor treba iskati pri omejevanju zunajbilančnega posojanja, ki je pomemben vir za kitajske borzne nakupe. Po drugi strani pa prihajajo spodbudne novice, da bodo kitajske delnice, ki kotirajo v Šanghaju in Shenzhenu, letos končno sprejeli v glavni indeks trgov v razvoju MSCI Emerging Markets. Ta že vključuje skoraj 29 odstotkov kitajskih delnic, vendar zgolj tistih, ki kotirajo v Hong Kongu. Vključitev A – delnic bi pomenila povečanje deleža Kitajske v tem indeksu na 40%. 

Graf: Izbrani indeksi 

relativno obdobje, v odstotkih

Vir: Bloomberg

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Delo, 8. 5. 2017, rubrika: Borzna analiza

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Aprila nižji vstopni stroški za 50 %

Preberite več o akciji.