Čet 30 Nov 2017

Kaj ima Mama Mia z vzajemnimi skladi?

»Mamma mia, here I go again, My my, how can I resist you?...«. Verjamem, da ni človeka, ki ne bi poznal popevke, s katero je švedska skupina ABBA davnega leta 1975 nanizala še eno svetovno uspešnico v svoj repertoar. In kaj imajo s tem vzajemni skladi? Popevka res ne govori o financah, še manj o finančnih produktih, govori pa o ljubezni. In koliko ljubezni premoremo mi, ko moramo poskrbeti za svoje finance? 

Pregovorno varčni Slovenci včasih prav nič, saj se ne moremo upreti obljubam o fantastičnih donosih brez tveganja. Je že tako, da nas privlači vse, kar je mistično, novo, na videz nedosegljivo, lepo zapakirano. Ko se dogajajo visokoleteče finančne senzacije, kot so forex, kriptovalute, fizično zlato, financiranje start-upov na platformi Kickstarter, si finančni svetovalci velikokrat rečemo »Mamma Mia, here we go again...«, saj vemo, da so novosti zelo privlačne, zato se jim kljub kompleksnosti ali neprimernosti vlagatelji velikokrat ne morejo upreti – ali kot pravi pesem: »My my, how can I resist you?« V to kategorijo žal ne sodijo vzajemni skladi, star, dolgo prisoten, tradicionalno razširjen finančni instrument za investiranje na kapitalskih trgih. Pa si skladi to res zaslužijo?

Vlaganje v kapitalske trge v Sloveniji

Slovenci smo se na kapitalske trge podali relativno pozno in popolnoma nepripravljeni. Z lastninskimi certifikati in njihovo zamenjavo za delnice smo v letih 1993/94 po sili razmer vsi postali delničarji ali imetniki enot premoženja privatizacijskih skladov. Dejstvo je, da vsi iz tega niso prišli zmagovalci, lahko pa se pohvalimo, da so tisti, ki so zaupali Triglavu, iz svojega certifikata vendarle naredili veliko, saj so do danes svojo naložbo lahko več kot podvojili.

Tudi skladovska industrija se je od takrat veliko naučila, napredovala, nabrala izkušnje, rezultate, ki jih lahko pokaže, postala globalna. Prepričani smo, da lahko ponudi veliko, tako vam kot vašim strankam.

Triglav Skladi smo del Skupine Triglav. Ukvarjamo se z vzajemnimi skladi. In kaj lahko ponudimo vam?

Nasvet: izognimo najpogostejšim napakam pri varčevanju

Postopno oz. redno mesečno varčevanje s Triglav Skladi je eden od pristopov, s katerim bomo preudarno in načrtovano plemenitili premoženje. S tovrstnim vlaganjem pa se bomo zagotovo izognili nekaterim pogostim napakam, ob katerih finančni svetovalci pogosto pomislijo: »Mamma Mia, kdaj jih bo že izučilo!« Te so:

  • varčujemo samo v eni obliki varčevanja: vsaka rešitev ima svoje pluse in minuse. Ker ne razpršimo premoženja, si zvišujemo tveganje oz. imamo večjo verjetnost, da bomo izmed vseh možnosti končali ravno z najslabšo.
  • z varčevanjem začnemo prepozno: prelaganje na jutri je dober izgovor, da ne naredimo ničesar. Tako minejo cela življenjska obdobja in ko je prepozno, nam žal nič več ne more pomagati.
  • prepogosto si privoščimo impulzivne nakupe: objokujete, ker je denarnica vedno prazna, pa ste jo ravno napolnili? Pa veste, za kaj ste zapravili vse te evre? Ko bi imeli seznam, bi se zgrozili, koliko nepotrebnih nakupov je za vami.

Vse tri naštete napake so pogoste. In če ste se prepoznali med njimi, ne skrbite. Že to, da se jih zavedate, je veliko. Izogibajte se jim in dobro vam bo šlo pri ravnanju z denarjem. Za varno pot do zastavljenih finančnih ciljev pa lahko poskrbite tudi s postopnim varčevanjem v skladih.

Primer iz prakse: s skladi do finančnih ciljev

Vsi se še dobro spomnimo zadnje velike finančne krize leta 2007/08, ki je dodobra oklestila vrednosti na kapitalskih trgih. Poglejmo vlagatelja, ki je začel leta 2007 vlagati 50 evrov na mesec v razpršen globalni delniški sklad Triglav Svetovni razviti trgi. V 10 letih je vplačal 6.000 evrov. Na računu ima danes 8.587 evrov. Pri tem je v vmesnem obdobju doživel 50-odstotno korekcijo.

To ni čarovnija! To je preudarna in hladna matematika. In tako bi se morali obnašati tudi s svojim premoženjem. Vas zanima? Pokukajte na naš kalkulator in ugotovili boste, kaj lahko nastane tudi iz majhnih zneskov, če smo le dovolj vztrajni in ne odreagiramo čustveno na vsak trzljaj na trgih. Tako lahko tudi vi naredite kar največ za svojo finančno varnost. In rekli si boste Mama Mia, kako preprosto je!

Postopno redno varčevanje pa ni edina prednost vzajemnih skladov. Med njimi so tudi:

  • enostavnost (potrebujete samo ureditev pristopa, potem vlagate po željah in zmožnostih),
  • preglednost (24/7 vpogled v stanje naložb, redna mesečna poročila),
  • fleksibilnost (naložbe lahko kadarkoli prilagajate, spreminjate, brez dodatnih stroškov),
  • strokovna podpora (ves čas smo vam na voljo finančni strokovnjaki, za nasvet, komentar dogajanja na trgih),
  • varnost (uveljavljen, kapitalsko močen, kadrovsko stabilen team strokovnjakov).

Posvetujte se z našim finančnim strokovnjakom na 0801019 ali nam pišite na info@triglavskladi.si in Mama mia! začnite vendar graditi svojo varno finančno prihodnost takoj zdaj.

Avtorica: Mojca Ivanc, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na http://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, april 2018

Preberite poročilo