Na kakšen način lahko vplačujem v vzajemne sklade?

Izbirate lahko med:

  • posamičnimi oziroma enkratnimi vplačili,
  • rednimi mesečnimi vplačili v okviru varčevalnega načrta
  • ali pa se odločite za kombinacijo enkratnih in mesečnih vplačil; to pomeni, da večji znesek sredstev vplačate enkratno, hkrati pa varčujete tudi mesečno, npr. s pomočjo direktne obremenitve SEPA v okviru varčevalnega načrta.
Kaj pomeni redno mesečno vplačevanje?

Redno mesečno vplačevanje pomeni, da vsak mesec vplačate v izbrane sklade izbran znesek in s tem kupujete enote premoženja po njihovi takratni vrednosti (enkrat po višji in drugič po nižji vrednosti glede na gibanje trga). S tem dolgoročno dosegate ugodno povprečno nakupno vrednost in si znižate tveganje enkratnega vstopa na kapitalski trg v nepravem trenutku.

Redno mesečno vplačevanje lahko poteka preko načina enkratnih vplačil ali preko načina Varčevalni načrt. Pri obeh priporočamo odprtje direktne obremenitve SEPA ali obrazca Pooblastilo delodajalcu.

Zakaj je priporočljivo varčevanje s pomočjo rednih vplačil?

Poglavitni prednosti dolgoročnega rednega varčevanja z varčevalnim načrtom v primerjavi z enkratnimi vplačili sta znižanje vstopnih stroškov in doseganje učinka dobrega povprečja. Ob odločitvi za dolgoročno mesečno varčevanje vam uredimo odprtje direktne obremenitve SEPA (trajnika), kar olajša postopek vplačevanja.

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.