Pri naložbah naj vas ne vodijo čustva

Ljudje smo čustvena bitja, zato obstaja velika verjetnost, da bomo pod vplivom strahu ali pohlepa sprejeli napačno odločitev. Tudi kadar se ukvarjamo z denarjem, se velikokrat vedemo čustveno in ne racionalno. Čustva nas še posebej rada prevzamejo v ekstremnih obdobjih rasti ali kriz in takrat prevladajo nad razumom.

Študije potrjujejo, da približno tri četrtine vlagateljev kupuje enote premoženja v vzajemnih skladih, ko so tečaji blizu vrha ali na samem obdobnem vrhu. Obratna pot je značilna za prodajo, saj večina vlagateljev prodaja svoje enote premoženja v vzajemnih skladih, kadar so tečaji na dnu. S tem povprečni vlagatelj na dolgi rok v povprečju dosega nižji donos kot trg, na katerega vlaga.

Investirajte disciplinirano

Ker je težko oceniti, kdaj je primeren čas za investiranje sredstev v vzajemni sklad, je za vlagatelje, ki nimajo izkušenj z varčevanjem na kapitalskih trgih, priporočljivo, da svoja presežna sredstva investirajo večkratno. To pomeni v enakih periodah in rednih zneskih v enega ali več izbranih vzajemnih skladov.

Redna mesečna vplačila v okviru varčevalnega načrta poskrbijo za to, da na dolgi rok v povprečju ne kupujete samo takrat, ko vlada optimizem in so tečaji v povprečju že precej visoko, ampak izkoriščate tudi krize in padce, ko so tečaji v povprečju poceni, in si s tem gradite ugodno povprečno nakupno ceno. To vam omogoča doseganje povprečnega dolgoročnega donosa, ki ga prinaša kapitalski trg.

Zapri

Želim izvedeti več

To prevent automated spam submissions leave this field empty.